A közönséges megfázás nem a legvészesebb betegség, mindenkivel többször is előfordul élete során. Jóval enyhébb, mint az influenza, de hasonló tüneteket produkál. Egy felmérés szerint Amerikában évente milliárdnyi megfázásos megbetegedés fordul elő, ami 60 millió iskolai hiányzási napot és 50 millió kihagyott munkanapot, ennek folytán 25 milliárdos gazdasági veszteséget eredményez. A közönséges megfázás tehát egy rendkívül költséges betegség ebből a szempontból.

De nézzük azt, hogy mennyire súlyos a te szempontodból! Gondolj csak bele, mennyi különböző gyógyszert vagy gyógykészítményt veszel, hogy legyőzd a kórt! Torokfájás enyhítésére, köhögéscsillapításra, a váladék távozásának elősegítésére te is beszerzed a megfelelő készítményeket, használsz orrcseppet és biztosan szedsz C-vitamint is. Ha az orvos antibiotikumot is felír, még a bélflórád egészségének helyreállításáról is kénytelen vagy gondoskodni.

Arról pedig még szót sem ejtettünk, hogy egy egyszerű megfázás is tönkreteheti a napjaidat, akár az egész hetedet. Köhögsz, tüsszentesz, folyton az orrodat törölgeted, nincs olyan mennyiségű zsebkendő, ami elég lenne neked, levert vagy, fáradékony és semmihez sincs kedved, csak a fekvéshez. A megfázással foglalkozni éppen ezért muszáj, kezdve már a megelőzéstől. Hogy tudd, pontosan mivel állsz szemben, most olyan tényeket osztunk meg a betegségről, amikkel eddig valószínűleg te sem voltál tisztában!

1. A megfázást több mint 200 féle vírus okozhatja. A leggyakoribb az ún. rhinovírus (HRV), ami az összes megfázás több mint 40%-áért tehető felelőssé.

2. A HRV-nek nagyjából 100 típusa ismert, ami azt jelenti, hogy lehetetlen ellene vakcinát kifejleszteni, az esélyünk pedig ennek következtében 100-szoros arra nézve, hogy ezzel a vírussal fertőződjünk meg. A vírus mutációiról pedig ne is beszéljünk…

3. A rhinovírus a szervezeten kívül több mint 3 órán át képes életben maradni. Akár 48 órán át sem pusztul el a fertőzött felületeken. Ezért, ha megfogod az ajtókilincset, a buszon a kapaszkodót, a bevásárlókártyádat vagy a pénzérméket, akár 2 nappal azután is megfertőződhetsz, hogy egy vírushordozó ember megérintette őket.

4. Egyetlen vírus 16 millió utódot gyárthat le egy nap leforgása alatt.

5. A kilélegzett levegőn keresztül a vírus 1,3 métert tehet meg egy másodperc alatt, egy tüsszentés következtében pedig a kórokozó 161 km/h-s sebességgel száguldhat feléd.

6. Egy tüsszentéssel a vírus akár 1,83 m-es távolságra is eljuthat.

7. Egyetlen tüsszentésben 100.000 kórokozó is lehet. Ezért ajánlott legalább 2 m-es távolságot tartanod egy fertőzött embertől.

8. Sokan úgy gondolják, csak akkor kell kerülni a beteget, ha annak már tünetei vannak. Pedig a tünetek megjelenése előtt és enyhülése után a beteg ember éppen olyan fertőző.

9. Minél alacsonyabb a páratartalom, a tüsszentés és a köhögés révén a kórokozók annál távolabbra tudnak eljutni. A száraz levegő pedig kiszárítja az orrnyálkahártyát, azaz könnyebbé teszi a vírus bejutását a szervezetbe. Éppen ezért száraz, hideg időben fordul elő leggyakrabban a megfázás.

10. A C-vitamin nem gyógyítja a megfázást. Mégis érdemes szedned, mert segítségével akár 1-2 nappal hamarabb túl lehetsz a betegségen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét