Mindannyian próbálkozunk, hogy az otthonunk a lehető legszebb és a lehető legjobb illatú legyen. Szeretnénk, ha tiszta és biztonságos lenne. Azonban vannak bizonyos tárgyak, amik inkább szennyeznek, minthogy a segítségünkre lennének a tisztaságra és rendezettségre irányuló törekvésünkben.
Ezért végeztünk egy kis kutatást, hogy megtudjuk, mely gyakori tárgyak lehetnek veszélyesek az egészségünkre, és találtunk pár olyan megoldást is, ami kapóra jöhet.

1. Kandalló és kályha

A kandalló és a kályha szennyezheti a levegőt az otthonodban, ami végül hatással lehet a szervezetedre, konkrétabban a légzőrendszeredre. Sheila Cain immunológus szerint a füst, ami termelődik, tartalmaz olyan részecskéket, ami a szemedbe és a tüdődbe jutva allergiát, irritációt, köhögés vagy akár hörghurutot is okozhat.

2. Matrac

Bár a legjobb barátaink, amikor a pihenésről van szó, mégis tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szennyezés észrevétlenül megtörténjen. A gyártásuk során tűzálló anyagokat juttatnak a matracokba, hogy ne legyenek gyúlékonyak. Vagyis a kémiai terhelés különösen magas, de szagtalan, szóval szinte senki nem tudja, hogy ilyet lélegez be naponta több órán keresztül. Hogy ezt ellensúlyozd, ajánlott mindennap kiszellőztetni az ágyat, miután felkeltél.

3. Vegytisztított ruhák

Tisztítóba küldeni a ruhát valószínűleg az egyik legjobb érzés azoknak, akik imádják a tiszta ruhákat. Nincs is kényelmesebb annál, mint megszabadulni a felelősségtől, hogy többször is el kell indítani a mosógépet. Azonban a szolgáltatás többszöri igénybevétele káros lehet az egészségre. A perklór-etilén nevű anyagot, ami rendkívül veszélyes, használják a folyamat során, tehát tanácsos szellőztetni a ruhát, mielőtt az bekerülne a szekrénybe.

4. Tisztálkodószerek

Szinte minden testápoló, fogkrém, sampon, dezodor, gél és más tisztálkodószer, amit látunk és használunk nap mint nap, nagy mennyiségű vegyi anyaggal és tartósítószerrel készült, ami végül hatással lehet az otthonunkra és a testünkre is. Az ideális az lenne, ha helyettesítenénk ezeket olyanokkal, amik természetesebbek és nem tartalmaznak tartósítószereket.

5. Szőnyegek és lábtörlők

Ezek a dekoratív elemek nagyon népszerűek, mert bármilyen helyiséget egy elegáns, kellemes hellyé tud változtatni, de nagyon károsak is lehetnek, ha a higiénia nincs komolyan véve. Egyes szőnyegek mérgező gázokat bocsáthatnak ki, ami hosszú távon veszélynek teszi ki az embereket. Ráadásul a szőnyegben találhatók poratkák, allergének, penész és por, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

6. Fogkefe

Bár a fogkefe a napi tisztálkodási rutin alapvető része, egyben egy olyan hely is, ahol a baktériumok könnyen összegyűlhetnek. Ez tökéletes hely számukra: sokszor nedves, mindig a fürdőszobában van, ráadásul nem mindenki cseréli gyakran a fogkeféjét. Ennek ellenére nem ajánlott zárt tárolóban tartani. Éppen ellenkezőleg, a legjobb, amit tehetsz, hogy függőleges helyzetben tartod egy jól szellőző helyen, hogy mindig megszáradjon, mire legközelebb használod.

7. Légkondicionáló

A legtöbben, mikor bekapcsolják a légkondicionálót, becsukják az ablakokat, hogy a hideg levegő ne menjen ki, a meleg pedig ne jusson be. Csak kevesen tudják, hogy ennek negatív hatása van a levegő minőségére a házban. Ez azért van, mert ha zárt térben vagy, az azt jelenti, hogy azt a levegőt lélegzed be, ami már több alkalommal keveredett azzal, amit kilélegeztél. Ráadásul nagyon fontos ezeknek az eszközökben a tisztítása, hiszen a por és a baktériumok gyakran leülepednek benne, aztán pedig visszakerülnek a levegőbe.

8. Füstölő és légfrissítő

A füstölők, az illatgyertyák és a légfrissítők jelentős mennyiségű füstöt és párát bocsátanak ki, ami kellemes illattal tölti meg a házat. Azt mondják, hogy ugyanaz a füst és pára, ami elrejti a kellemetlen szagokat, bejut a tüdőbe, és sok kárt okoz a testnek. A vegyi anyagok belélegzése a jövőben fokozhatja az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az asztma.

9. Kozmetikumok

Átlagosan a nők napi 12 terméket használnak 168 egyedi összetevővel. Ezzel szemben a férfiak naponta 6 terméket használnak, amiben 85 egyedi összetevő van. Bár a tanulmány, amiben ezt az eredményt kapták, figyelembe vette a higiéniai és a szépségápolási termékeket is, jó észben tartani azt, hogy a szépségápolási termékek jelentős részében erős vegyi anyagok vannak, például higany, ami súlyos betegséghez vezethet.

10. Rovarirtók

Kétségtelen, hogy bosszantó, ha rovarok zavarják meg a nyugalmunkat, mikor a kert mellett piknikezünk vagy csak sétálunk egyet a ház körül. Azonban a bolti termékek, amikkel megszabadulhatunk tőlük, nagyon agresszív vegyszereket tartalmaznak. Ezeket elkerülhetetlenül belélegezzük, és ha közvetlenül nincsenek is hatással ránk, idővel kárt okozhatnak a szervezetünkben.

11. Törölköző

Kijönni a zuhany alól és megtörölközni és puha, tiszta törölközőben az egyik legjobb dolog az életben. De néhányan tudják, hogy ez a hétköznapi tárgy általában tele van baktériumokkal, akár székletbaktériumokkal. Mivel folyamatosan a fürdőszobában van, ki van téve a nedvességnek, az atkáknak és a mikróbáknak. Lehetnek rajta bőrmaradványok, nyál vagy más testnedv. Ideális esetben azonban rendszeresen van mosva, és ha a lehetőség adott, a napon van megszárítva.

12. Cipő

Az emberek többségének, mikor hazaér egy hosszú munkanap után, elkerüli a figyelmét, ha úgy megy be a házba, hogy nem veszi le a cipőjét. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok, amikkel kapcsolatba került az utcán, most átjuthatnak az otthona padlójára, ahol mezítláb járkál, és ahol a gyerekek kúsznak-másznak. Ha a te esetedben is ez a helyzet, ne lepődj meg túlságosan, ha a baktériumok átjutnak a testedre.

BÓNUSZ: Javaslatok

Bár a fenti dolgok közül a legtöbbet napi szinten használjuk, egyes esetekben pedig “kötelezőek” is, jó ha találunk olyan megoldásokat, amik mérséklik a környezetünkre gyakorolt negatív hatásaikat. Íme néhány javaslat, amit fontolóra vehetsz:

  • A lehető legtöbbször szellőztesd az egyes helyiségeket az otthonodban.
  • Kerüld el a szemét felhalmozódását.
  • Távolítsd el a port egy nedves ruhával, használj porszívót.
  • Legyenek a növények a szövetségeseid a ház levegőjének tisztításában.

Semmi kétség, hogy néha mi magunk vagyunk a bűnösök a ház szennyezésében ezeknek a tárgyaknak a használatával. Egyszerűen azért, mert nem voltunk tudatában annak, hogy milyen veszélyesek tudnak lenni. Most, hogy tudjuk, jobb biztonságban lenni, mint sajnálkozni, és jobb elkerülni a lehetséges egészségügyi problémákat, amiket ezeknek a tárgyaknak a nem rendeltetésszerű használata okoz. Szerinted melyik másik eszközt vagy tárgyat használják sokan rosszul, és szennyezik ezáltal az otthonukat?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét