Mielőtt feltennénk a legfontosabb kérdéseket, nézzük is meg, pontosan mi a korpa. Az apró pikkelyek a fejbőr elhalt hámsejtjei, melyek gyakran viszkető érzést okoznak. Sok problémát idézhetnek elő, kiszáríthatja a fejbőrt és ez a helyzet hajhullásig is fajulhat. A korpásodás az életmódunkkal is összefügg, a stressz, a káros környezeti hatások és a helytelen táplálkozás is sokat ronthatnak rajta.

Nézzük, milyen válaszokat adnak a szakértők a korpával kapcsolatos kérdéseinkre!

1. Melyek a legfőbb okai a korpásodásnak?

A korpának többféle típusa van, melyeket általában egészségi probléma vált ki. Leggyakrabban a Malassezia nevű gomba következtében alakul ki. Ez a gomba természetes módon megtalálható a fejbőrön, de nyugvó állapotban. Egyelőre ismeretlen az ok, amitől aktívvá válik és elszaporodva hámlást, azaz korpásodást okoz.
A másik kiváltó ok lehet a Seborrhoeás dermatitis, amitől a fejbőr zsírossá válik és begyullad. Ez a bőrbetegség gyakran jelentkezik csecsemőknél is, koszmónak hívjuk.
A pikkelysömör is érintheti a fejbőrt és a hámsejtek túlzott növekedéséhez vezethet, aminek következtében a fejbőr megvastagszik és hámlani kezd.
Mindezeken kívül pedig a hormonális változások, a szívbetegség, a vérszegénység, a stressz, autoimmun betegségek, tápanyaghiány és örökletes hajlam is állhat a korpásodás hátterében.

2. A korpásodás hajhullást okoz?

A legtöbb embernél, akinél a korpásodás fennáll, hajhullás is jelentkezik. A kettő között tehát valószínűleg kapcsolat van, feltehetően az ok, ami kiváltja az egyiket, a másikat is előidézi. A korpa általában viszketéssel jár és mikor a fejbőr vakarjuk, megsértjük a hajhagymákat, amik károsodnak. Akár ennek következtében is kialakulhat a hajhullás. Többnyire azonban ugyanazzal a módszerrel mindkét probléma kezelhető. Előbb a korpával érdemes foglalkozni, csak aztán a hajhullással.

3. Mit együnk, hogy megelőzzük és megszüntessük a korpásodást?

A kiegyensúlyozott táplálkozás a fejbőrt is segít egészségesen tartani. Néhány változtatást érdemes eszközölni a korpa ellen étrendünkben is.
Együnk több zöld leveles zöldséget, olajos magvat, diófélét. A tojás is nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz, fehérjéket, cinket, vasat, B12-vitamint és sok omega-6 zsírsavat, melyek rendkívül fontosak a fejbőr egészsége szempontjából. Ha vitamint keresünk, elsősorban B-vitamin komplexet kezdjünk el szedni. Kövessünk fehérjében gazdag étrendet, igyunk meg napi 8-10 pohár vizet. Kerüljük a fűszeres, csípős, olajban sült ételeket, a ketchupot és a szénsavas italokat.

4. Milyen természetes módszerek léteznek a korpa ellen?

A legfontosabb, hogy a személyes higiéniára ügyeljünk, de ne mossunk hajat naponta, mert az még nagyobb fokú hámláshoz vezet. Hetente legfeljebb 3-szor mossunk hajat samponnal, de előtte olajjal masszírozzuk át a fejbőrt. A zselét és hajlakkot teljesen iktassuk ki az életünkből.
Nagyon fontos a vérkeringés javítása is. Ennek érdekében keféljük a hajat mindennap és masszírozzuk olajjal. Ez a korpa mennyiségének csökkentésében és gomba ellen is segít.
Csökkentsük a stresszt és próbáljunk napi 8 órát aludni!
Használhatunk görögszénát, citromot, neem levelet, teafa olajat korpa ellen. Mindegyikük olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek segítenek megakadályozni a korpásodást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here