Citromlé, szódabikarbóna, fogkrém – időről időre olvashatjuk, hogy mennyire jót tesznek a bőrnek. De valóban érdemes őket rendszeresen használni a arcápoláshoz? Arcbőrünk rendkívül érzékeny és megjegyzi a baklövéseinket. Nem tehetjük meg büntetlenül, hogy a nem megfelelő összetevőket visszük fel rá, hiszen azok maradandó károkat okozhatnak a szövetek mélyén és a bőr felszínén is. Utánajárunk, melyek azok az összetevők, melyeket az arcápoláshoz soha ne alkalmazz, ha nem akarsz ártani magadnak!

1. Szódabikarbóna

Lúgos kémhatásával felborítja a bőr természetes pH-értékét, emiatt pedig kiszárítja a bőrt. Sokan használják a szódabikarbónát bőrradírozáshoz, de jobb, ha ezt egyszer sem kíséreljük meg! Károsítjuk vele a bőr természeted védőrétegét, így a benne lévő nedvességet sem tudjuk megőrizni.

2. Citromlé

Halványító tulajdonsága sokak számára vonzóvá teszi arcpakolások elkészítéséhez. Magas savtartalma miatt érinti károsan a bőrt, főleg, ha radírozáshoz használjuk. Nagyszemű cukorral vagy sóval összekeverve irritációt, bőrpírt okozhat, különösen károsító, ha a kezelés után napra is megyünk.

3. Hidrogén-peroxid

Fertőzések megelőzésére, vágási és égési sérülések kezelésére gyakorta alkalmazzák. Azonban megégetheti a bőrt, hólyagokat okozhat, emellett gyulladást és allergiás reakciót is kiválthat. Tartsd távol az arcodtól!

4. Fogkrém

Generációk óta használjuk a fogkrémet a pattanások leszárítására. Nem biztos, hogy okosan tesszük! A kutatások szerint a fogkrém növeli a melanin termelődését, ami barna foltok kialakulásához és a bőr elszíneződéséhez vezethet. Mivel a legtöbb fogkrém mentolt is tartalmaz, irritálhatja a bőrt. Pattanások kezelésére inkább használd a teafaolajat!

5. Alkohol

Ismerjük antibakteriális tulajdonságait, ám a sebek fertőtlenítésén kívül nem szabad a bőrön használni. Égő, bizsergő érzést okoz és ahogy a hajon sem alkalmazzuk, úgy ne tegyük ezt a bőrünkön sem. Ez az egyik leginkább káros és szárító hatású összetevő bőrünk – különösen az arcbőr – számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét