Hány pizsamád van? Sokan mániákusan gyűjtik őket, de a legtöbbeknél a pizsama nem foglal el előkelő helyet a gardróbban. Éppen ezért hajlamosak vagyunk több éjszakán át is ugyanazt a hálóruhát viselni, pedig nagyon nem kellene. A kutatások foglalkoztak ezzel a kérdéssel is, és amit megállapítottak, az garantáltan meg fog lepni téged is.

1. Staphylococcus fertőzés

Ez az alattomos baktérium kitűnően tenyészik a piszkos ruhákban. Egy több napig hordott pizsamát ugyan nem nevezhetünk kifejezetten piszkosnak, de de szennyeződésből – elhalt bőrsejtek, zsíros szennyeződések, por, hajszálak – bőven van rajta. Egy apró karcolás, egy benőtt szőrszál okozta gyulladás máris lehetőséget ad a baktériumnak a fertőzésre. Hogy kiiktasd a kórokozót, inkább válts gyakrabban pizsamát!

2. Pattanások

A piszkos ruha kiváló telephelye a baktériumoknak, melyek a test bármely részén képesek pattanásokat okozni. Ha túl sok piros pöttyöt látsz a hátadon, számolj azzal a lehetőséggel is, hogy a túl ritkán váltott pizsama ebben a ludas.

3. Allergia

Ha allergiás vagy, sok problémától kímélheted meg magad a gyakori pizsama váltással. A túl sokáig hordott hálóruha ugyanis rontja az allergiás tüneteket.

4. Influenza

Míg az immunrendszered mindent megtesz, hogy legyőzze az influenza támadásba lendült kórokozóit, addig a túlhordott pizsamával te csak nehezíted a védekezőrendszered dolgát. Utat engedsz nem csak az influenza, de más fertőzések okozóinak is.

5. Rossz alvás

Lehet, hogy csak a tudatalatti működése miatt érezzük így, de annyi biztos, hogy ha friss hálóruhában és tiszta ágyneműben hajtjuk álomra a fejünket, sokkal jobban tudunk aludni!

6. Rossz szagok

Ha tudod, hogy másnap reggel nem lesz időd még egy villámgyors zuhanyra sem, mindenképp tiszta pizsamát vegyél fel lefekvés előtt. A többször használt hálóruhának jellegzetes – mondjuk ki –, rossz szaga van, amit te is átveszel reggelre. Ilyenkor pedig semmiképp nem kerülheted el a napkezdő tusolást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét