A koleszterincsökkentés talán leghatékonyabb módja, ha az ételeinken változtatunk. Egyszerű trükkökkel könnyebbé tehetjük az átállást a koleszterincsökkentő diétára magunk vagy szeretteink számára.

1. Növényi olajok vaj helyett

Ahelyett, hogy egy adag vajban sütnénk, használjunk növényi olajokat a serpenyőbe. Jó választás a szójabab és a napraforgó olaj is. Halat és csirkét is süthetünk bennük, de piríthatunk zöldségeket is. A minimális mennyiséget használjuk belőlük!

2. Húsok zsírszegényen

Amennyire csak lehetséges, szedjük le a húsokról a zsíros részeket még a készítés előtt. A csirkéről és a pulykáról vegyük le a bőrt, ezzel a telített zsírok legalább felétől megszabadulhatunk.

3. Mikró

A mikró nemcsak a fagyott zöldségek felolvasztására vagy a tegnapi étel megmelegítésére szolgál. Fontos része lehet a koleszterinszegény táplálkozásnak is. Percek alatt megpárolhatjuk benne a zöldségeket, így azt sem mondhatjuk, hogy nincs kedvünk bajlódni az egészséges körettel.

4. Mintha olajban sült volna

Sokak számára az olajban sütés azért nélkülözhetetlen, mert az ételek ettől kapják meg a finom, ropogós állagukat. Azonban van ennek más módja is, mégpedig olyan, ami belefér a koleszterincsökkentő diétába. Teljes kiőrlésű zsemlemorzsában vagy kenyérmorzsában forgassuk meg a húst, majd szórófejes flakonból spricceljünk rá kevés olajat és fedés nélkül tegyük a sütőbe. Ugyanolyan ropogós lesz, mintha egy liter olajban sütöttük volna ki!

5. Tejtermékek soványan

A receptekben előírt tejtermékeknek mindig a zsírszegény vagy teljesen zsírmentes változatát használjuk. Sajtoknál a sószegény készítményeket keressük! Ezzel is sok kalóriát és felesleges koleszterint kiiktathatunk az étrendből.

6. Babot

Fehérjére szükségünk van és ha nem a húsból szerezzük meg, akkor más forrás után kell néznünk. Tökéletes húspótló a bab, melyet sokféleképpen elkészíthetünk. Legalább hetente kétszer főzzünk babot, ami a fogyásban is segítségünkre lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét