A 20-30-as években még megengedhető, ha nem törődünk azzal, hogy bármilyen módon öregítjük magunkat. Ám 50 év felett ez már súlyos magunk ellen elkövetett vétségnek számít. Örökké fiatalnak lenni és annak látszódni lehetetlen, de azt meg tudjuk előzni, hogy valós korunknál többnek higgyenek minket. Ha az alábbiak közül bármelyiknél magadra ismersz, itt az ideje a változtatásnak!

1. Túl vékony vagy

Hoppá! Miközben a legtöbben az extra kilókkal küzdenek, kiderül, hogy egy bizonyos életkor felett már lehet túl vékonynak is lenni?! Bizony! Ha soványabb vagy a kelleténél, az az arcodon is meglátszik. A bőrödet egészségesen kitöltő zsír mennyisége drasztikusan lecsökken és jó néhány évvel öregebbnek láttat, hiszen arcod sokkal ráncosabb lesz. 50 év felett – igazából fiatalabb korban sem – nem sikkes a csontsoványság, törekedj az egészséges testalkat elérésére!

2. Dörzsölöd a szemeidet

Kiskorodban édesanyád is figyelmeztetett, hogy ne csináld. Akkoriban még nem volt ennek látható eredménye, azonban ha 50 év felett is csak dörzsölöd és nyúzod a bőrödet a szem környékén, kukába is dobhatod a szemránckrémeidet! Nemcsak a bőröd nyúlásával keletkező ráncok fognak elkeseríteni, ha nem hagyod abba ezt a szokást, de az örökösen a szemed alatt éktelenkedő sötét karikák is.

3. Az oldaladon alszol

A magzati póz talán a legkényelmesebb számodra, de a bőrödnek nagyon sokat árt. Az arcod 8 órán át a párnához vagy az ágyhoz nyomódik, ez összetöri a bőrt és mély ráncokat eredményez. A hátadon fekve próbálj meg elaludni és ha alvás közben pózt váltasz, az oldaladra vagy a hasadra fordulsz, mikor felébredsz, feküdj újra a hátadra. Ezzel csökkentheted az arcbőrödre nehezedő nyomást.

4. Csak a sminket használod napfény ellen

Sok kozmetikumban valóban van némi fényvédő, de ez még a fiatalabb bőr számára sem elég a kellő napvédelemhez. A legtöbb ilyen termék csak az UVB-sugarakat blokkolja, de az UVA-t nem. Ez pedig finom vonalakat, ráncokat és napfoltokat okoz. Használj olyan smink alá viselhető hidratálót, ami az UVA- és UVB-sugarakkal szemben is hatékony, majd erre tedd fel a sminket.

5. Figyelmen kívül hagyod a barna foltokat

Ha csak a ráncokra koncentrálsz, azokat próbálod megelőzni és kezelni, legfeljebb fél sikert érhetsz el. A kor előrehaladtával a test egyre több pontján, főként a kézfejeken és az arcon jelennek meg a barna foltok. Ezektől akár 10 évvel is idősebbnek tűnhetsz. Rendszeresen radírozd a bőröd, hogy annak felső rétegét eltávolíthasd, ami szintén tartalmaz pigmenteket. A határozott foltokra bőrfehérítőt is használhatsz.

6. Szappannal végzed az arctisztítást

A nagyszüleid lehet, hogy esküdtek erre az egyszerű tisztítószerre, de ma már tudjuk, hogy a bőr – különösképpen az arcbőr – számára ez egyáltalán nem megfelelő módszer. A benne lévő anyagok a bőrön lévő természetes zsiradékot is eltávolítják, rendszeres használat mellett szárazzá, hámlóvá, pikkelyessé teszik a bőrt. Ezzel pedig a ráncok kialakulását is elősegítik. Válassz hidratáló hatású arctisztítót és használj hidratáló krémet is!

7. Folyamatosan stresszelsz

Ez semmilyen szempontból nem jó, az egészségednek és a közérzetednek is árt, de a bőrödön is rajta hagyja a nyomát. Ilyenkor a tested állandóan stresszhormonokat termel, amik intenzíven gyorsítják az öregedést. A fő stresszhormon, a kortizol közvetlen hatással is van a bőrre, hiszen lebontja a kollagént. Találd meg azt a módszert, ami igazán segít ellazulni kikapcsolódni. Kávézz a barátnőddel vagy jógázz – de csináld rendszeresen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét