Többnyire az ételeket próbáljuk eltakarítani az edényekről és az asztalról. De ki hallott már olyat, hogy ételekkel végezzük a takarítást? Bizarrul hangzik, pedig egyes élelmiszerek kiváló tisztítók is egyben. Sokukkal ráadásul olyan kényes holmik tisztítását is elvégezhetjük, melyekhez hagyományos szerekkel nem szívesen nyúlnánk hozzá.

1. Ketchup

Ha olyan szerencsés vagy, hogy magadénak mondhatsz rézből készült serpenyőt, edényeket vagy vázát, azzal is szembe kell nézned, hogy ezeknek a tisztítása igen kényes dolog. Biztosan régóta keresed már a hozzájuk való tisztítószert, pedig nem kell messzire menned, csak nyisd ki a hűtődet! Vedd elő a ketchupos flakont, végy kézbe egy puha rongyot és egy csipetnyi sót, majd kezdheted is a súrolást!

2. Banán

Jól bevált módszer a banánhéjjal megtisztítani a bőr cipőt. Miért ne lehetne alkalmazni más bőr felületeken, pl. bútorokon is? A banánhéj puha, belső felével finoman dörzsöld át a bőrt, ragyogó eredményt fogsz kapni!

3. Hagyma

A piszkos grillsütő komoly fejfájást tud okozni, ha a takarítás kerül szóba. A hagymát nem csak az ételek elkészítésénél használd, hanem utána is, ha a sütő tisztítására kerül a sor. Kapcsold be a grillt és vágj félbe egy hagymát. A lapos felével fordítsd lefelé, felülről pedig szúrj bele egy villát, hogy meg tudd fogni. Húzogasd végig a sütő rácsain. Az ételmaradékot és a zsírt is el tudja távolítani.

4. Grapefruit

Magas savtartalma miatt természetes szerként használhatjuk a vízkő ellen. Az egész fürdőszobát megtisztíthatjuk egy félbe vágott grapefruit segítségével, amire sót szórunk. Nedvesítsd be a területet, amit tisztítani szeretnél, majd szórj arra is egy kevés sót. Kezdd el dörzsölni a grapefruittal, utána öblítsd le.

5. Dió

A fából készült étkezőasztal magán viseli a jó hangulatú családi vacsorák nyomait. A sok karcolás sokat elárul a múltjáról. Hogy ez ne így legyen és régi ragyogását visszakapja, használd a karcok eltüntetésére a diót! Nyomd erősebben az asztalra és dörzsöld át vele a karcolásokat! Néhány perc alatt a dió természetes olajtartalma eltünteti őket.

6. Rizs

A darálót legfeljebb ⅓-ig töltsd fel rizzsel, majd kezdd el a darálást. 1 perc után látni fogod, hogy a ledarált rizs elszíneződött, megfogta a belül lévő szennyeződéseket is. Nincs más dolgod, mint óvatosan kitörölni a belsejét.

7. Uborka

A salátában nagyon finom, de folteltávolításra feltehetően eddig még nem alkalmaztad. Rejtett képessége az uborkának, hogy a krétát is lepucolhatod vele a falról. Dörzsöld át vele alaposan a krétát majd, töröld le.

8. Olívaolaj

A rozsdamentes acél új korában gyönyörű, ne hagyd, hogy ez elmúljon! Hogy újra fényessé varázsold, használd az olívaolajat! Egy keveset tégy belőle egy puha rongyra és törölgesd át vele a felületet, majd papírtörlővel itasd fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét