Ha eddig még nem tudtad volna, ideje megvilágosodni: a mikró nemcsak az ételek felmelegítésére jó. Igaz, ami igaz, a díjnyertes ételek biztosan nem mikróban készülnek, de kisegítheted magad vele, ha éppen nem elérhető a sütő vagy sietned kell. Szereld fel magad mikrós edényekkel és próbáld ki a következő trükköket!

1. Hámozz gyorsabban fokhagymát!

Fokhagymát pucolni senki sem szeret, főként azért, mert aprólékos és időigényes feladat, ráadásul az ember utána órákig magán viseli a fokhagyma szagot. Helyette inkább melegítsük a mikróban 20 másodpercig a gerezdet. Mikor kivesszük a héja egyszerűen le fog csúszni róla.

2. Száríts gyógynövényeket!

Ha dolgok kiszárításáról van szó, pl. gyógynövények szárításáról, automatikusan a sütő jut eszünkbe. Pedig gondolhatnánk a mikróra is, ami ugyanezt a munkát töredéknyi idő alatt elvégzi. Fektessük a megmosott, megszárított gyógynövényeket egy papírtányérra vagy papírtörlőre és a legmagasabb fokozatra kapcsolva a mikrót melegítsük őket 30 másodpercig. Ezután forgassuk át a leveleket. Gyógynövénytől függően kb. 2-4 perc alatt végezhetünk vele.

3. Rántotta 3 perc alatt

A mikróban megsütött tojás soha nem lesz olyan, mint amit a serpenyőben készítünk. De! Ha reggel összesen 3 perced van arra, hogy megcsináld, akkor inkább válaszd a mikrót, minthogy ne rántotta nélkül maradj. Verd fel a tojásokat és ízesítsd, ahogy szoktad, majd tedd 1,5 percre a mikróba. Aztán keverd meg és tedd vissza újabb 1,5 percre.

4. Olaj nélküli burgonyachips

A kívánt vastagságúra vágd fel a burgonyát, tedd egy tányérra és kb. 3 perc alatt süsd készre. Mikor viszed, meg fogsz lepődni, hogy mennyire finom, édes és ropogós chipset kapsz úgy, hogy egyetlen csepp olajat sem kellett használnod.

5. Karamellszósz

A házi készítésű karamellszószt nem könnyű elkészíteni. De nagyban megkönnyíti a szakács dolgát a mikró! Szükség lesz hozzá cukorra, kukorica szirupra, vízre és citromlére. A hozzávalókat keverjük össze egy mikrózható tégelyben. Magas fokozaton 5-8 percig melegítsük, míg elkezd világos arany színre váltani. Vegyük ki, hagyjuk hűlni és keverhetjük hozzá a vajat és a vaníliát. Tökéletes állagot és ízt kapunk!

6. Zöldségpárolás

Tökéletesen megpárolt zöldségeket készíthetünk a mikróban. 5-10 perc alatt a legkülönbözőbb zöldségféléket is megpárolhatjuk benne.

7. Bacon pirítás

Hogy ropogós bacon szeleteket kapjunk, a serpenyőt sem kell elővenni. Tegyünk egy mikrózható müzlis tálat a mikróba, mégpedig lefelé fordítva, alá pedig tegyünk egy tányérat. A bacon szeletet helyezzük a müzlistálra, így a sütés közben kiolvadó zsír szépen le fog folyni a tányérra. Ez a módszer nemcsak gyors, de egészségesebb is, mintha a tűzhelyet használnánk.

8. Bögrés brownie

A mikróban elkészíthető dolgok közül ez a legjobb. Csak keverjük össze a hozzávalókat (liszt, cukor, kakaó, só, fahéj) egy bögrében és adjuk hozzá a nedves összetevőket (olaj, víz, vanília). Ha csomómentesre kevertük, kb. másfél percre tegyük a mikróba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét