A gyomorégés a legtöbb nőt sújtja a várandósság idején. Ennek legfőbb oka a progeszteron, a hormon, ami ellazítja az izmokat, beleértve a gyomorsav izomgyűrűjét is, aminek gyengülése a gyomorsav kiáramlását idézi elő. Emellett a növekvő méh is egyre jobban nyomja a gyomrot, ami szintén utat enged a gyomorsav nyelőcsőbe jutásának. Biztonságos, természetes módszerekkel sokat tehetünk ez ellen!

1. Egyél kis adagokat!

Ha gyakoriak nálad a reggeli rosszullétek, valószínűleg nem fog gondot okozni, hogy lecsökkentsd az ételadagjaidat. Azonban, ha jó az étvágyad, figyelj arra, hogy tömd tele magad! A túlterhelt gyomor terhesség nélkül is okozhat gyomorégést, ezért fontos, hogy napi 3 étkezés helyett inkább 5-6 kisebb adagot egyél.

2. Étkezz lassan!

Ha gyorsan behabzsolod az ételt, szintén okozhatsz magadnak gyomorégést. Szánj időt a nyugodt étkezésre, rágd meg a falatot alaposan. Ezzel a túlevést is elkerülheted.

3. Kortyolva igyál!

Ahelyett, hogy egy egész pohár folyadékot egyszerre meginnál, inkább kortyold az italt, mégpedig étkezések után. Gyomrod számára kíméletesebb, ha nem az étellel együtt fogyasztod az italokat, ezért a folyadékpótlásról inkább két étkezés között gondoskodj.

4. Étkezés után ülj le vagy állj fel!

Miután ettél, tégy egy könnyű sétát, végezz egy kevés házimunkát vagy olvass, csak ne feküdj le! Bármennyire is erős késztetést érzel a szunyókálásra ebéd után, tartsd magad ébren vagy próbálj meg ülve pihenni. Ha étkezés után egy keveset mozogsz, a gyomorsav könnyebben visszaáramlik nyelőcsőből.

5. Ne egyél lefekvés előtt!

Közvetlenül lefekvés előtt már ne fogyassz semmit. A legjobb, ha legalább 3 óra eltelik a nap utolsó étkezése és az ágyba kerülés között. Ugyanez érvényes a folyadékfogyasztásra is.

6. Használj párnát!

Mikor lefekszel, a mellkasodnál magasabban legyen a fejed, hogy a gyomorsav ne tudjon felfelé áramlani.

7. Figyeld magad!

Bizonyos ételek a többinél intenzívebben váltják ki a gyomorégést. Ilyen általában a csokoládé, a zsíros ételek, a citrusfélék és a koffein. Figyeld magad, hogy nálad mikor a legrosszabb a gyomorégés és kerüld az azt okozó élelmiszereket.

8. Viselj laza felsőrészeket!

Kerüld a túl feszes vagy övvel ellátott felsőket, melyek extra nyomást fejtenek ki a gyomrodra! Válogass a csinos kismama felsők közül, melyek tervezésekor a hasi nyomás elkerülését, azaz a gyomorégés enyhítését is figyelembe vették.

9. Próbáld ki a gyömbért!

Sok nőnél hoz enyhülést a gyömbér, akár teaként vagy bármilyen más formában fogyasztva. Megkönnyíti a gyomor helyzetét, ezáltal javítja a közérzetet. Hatékony hányás, hányinger ellen, melyeket a gyomorégés is kiválthat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét