A nők évezredek óta kísérleteznek, hogyan nézhetnének ki fiatalabbnak, hogyan lehetnének szebbek. Senki sem tudja, hogy mióta használunk természetes készítményeket a haj megfestésére, de valószínűleg ez a szépségápolási módszer majdhogynem egyidős az emberiséggel. Ősi kultúrákról is tudjuk, hogy különböző növényeket kevertek össze, hogy elfedjék az ősz hajszálakat.

Napjainkban a hajfestés egész iparágat képvisel. Milliónyi termék létezik a világon, amivel új színt adhatunk hajunknak, ám velük szemben a természetes megoldások mind inkább kezdenek előtérbe kerülni. A természetes hajfestékek közül pedig az egyik legnépszerűbb a henna, melynek bőven vannak előnyei, de nem árt, ha a hátulütőit is megismered, mielőtt elkezdenéd vele a festést.

A henna kisimítja és táplálja a hajat, erőt és rugalmasságot ad a hajszálaknak, javítja a fejbőr pH-értékét, vastagabbá és ragyogóbbá teszi a hajszálakat. Önmagában is csodálatos kondícionáló, ami a nedvességet és a tápanyagokat is bezárja a hajszálakba. A hennában nincs semmiféle toxikus összetevő, ammónia sem. Hatékonyan kezelhetjük vele a korpásodást és a fejbőr fertőzéseit. Ideális azok számára, akik a kémiai anyagokra való érzékenység vagy allergia miatt nem használhatnak szintetikus hajfestéket.

Azonban nem mindegy, hogy milyen hennát vásárolsz. Ne feledd, a természetes henna vöröses, narancsos színt ad a hajnak. Sem barna, sem szőke vagy fekete árnyalatban nem elérhető. Amikor azt olvasod a dobozon, hogy “fekete henna”, biztos lehetsz benne, hogy nem 100%-os hennát tartalmaz, hanem egyéb növényekkel kevert készítményről van szó. Ha a legjobb minőségű és 100%-os hennát szeretnéd megvásárolni, nézd meg a csomagoláson a származási országot. India, Törökország, Izrael készítik a legkitűnőbb hennás hajfestékekben.

Használata

Készülj fel, hogy a hennával való hajfestés igen macerás és időigényes. Rövid hajra 100 g, vállig érőre 300 g, mellig érőre 400g, derékig érő hajra 500 g hennát használj fel. A festéket ne fém tálban keverd ki, mivel az reakcióba léphet a hennával, ennek eredménye pedig zöld hajszín lehet. A hennát meleg vízzel vagy tejjel keverd ki. Ha zsíros a hajad, tehetsz hozzá egy kevés citromlevet is. Miután összekeverted a hozzávalókat, hagyd állni 10-12 órán át.

Száraz és megmosott hajra vidd fel ugyanúgy, mint bármilyen más hajfestéket. Előtte azonban semmilyen kondícionálót vagy balzsamot ne használj, mert azok megakadályozzák, hogy a henna egyenletesen fedje be a hajszálakat. Hajfestés után műanyag fóliával csavard be a hajad és várj 1-4 órát attól függően, hogy mennyire szeretnél intenzív színt. Tiszta vízzel öblítsd le, ezután már használhatsz hajbalzsamot. Hogy megfelelően be tudjon szívódni a hajadba, a következő 3-4 napban ne moss hajat.

A hennás hajfestés nagy felfordulással jár, hiszen maradandó foltot hagy, ha lecseppen, ezért mindent távolíts el a környékről. A bőrödet is megfogja, ezért kesztyűben végezd a hajfestést!

Ha egyenletes hajszínt szeretnél elérni, jobb, ha egyáltalán nem használod a hennát. Ugyanis a hajtövek és a hajvégek biztosan eltérő árnyalatúak lesznek. Márpedig a henna olyan tartós hajfesték, ami lenövésig benne marad a hajadban, így a félresikerült eredményt nem lesz olyan könnyű eltüntetni.

Ha már eleve festett hajra szeretnéd felvinni, festés után várj legalább 3 hónapot és ez igaz fordítva is. Ha hennával festetted a hajad, legalább ennyi ideg ne vigyél fel rá más hajfestéket.

5 hozzászólás

  1. Szerbusz! Most szeretnék áttérni a hennára- Tudsz írni olyan Web rendelési lehetőséget, amit ajánlasz? Nagyon jól jött nekem most ez a cikk. Köszönöm: Adrienne

  2. Szia! Nekem most tegnap festette be a barátnőm a hajamat hennával, nagyon szép lett a szine, de kicsit kiszárította a hajamat, amit amúgy is mindig szoktam kenni hajbalzsammal, hajvégápolóval mert szálkásodik és száll, mert hullámos és fésülöm. Azt mondta a barátnőm hogy nem használhatok most már semmi kemikáliát, ezért most tanácstalan vagyok hogy mivel kenjem be, hogy ne szálljon ill. mivel moshatom majd, mert eddig korpásodás elleni samponnal mostam?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét