A tejes, roppanós kukoricaszemek megpuhulásához bizony kell idő, akár főzzük, akár grillezzük őket. Akinek ennyi türelme nincs, az kipróbálhatja a mikróban való kukorica főzést is.

Igazán finomra csak a csemegekukorica fő, mert a takarmánykukoricának magasabb a keményítőtartalma, így nem csak tovább kell főzni, de a végeredmény sem lesz olyan puha. Másrészt a csemegekukorica rendelkezik csak a valódi kukorica ízzel.

Hogyan vásárolj kukoricát

Olyan csöveket válassz, melyeknek a héja üde zöld színű, nem száraz. Ha úgy látod, a szemek fonnyadtak, ráncosak, a kukorica haja száraz, sárga, a héjon vagy a szemeken barna foltok találhatók, ne vedd meg a kukoricát. Kissé húzd szét a héjat, és mélyeszd a körmödet egy kukoricaszembe. Ha a körmödtől a kukoricaszemből szinte kipattan a tejes lé, biztos lehetsz benne, hogy a kukorica friss. Ha megvetted a kukoricát, otthon ne tartsd el 2 napnál tovább, mielőbb főzd meg, mert édes íze gyorsan elillan.

Előkészítés

A kukorica legkülső héját szedd le, a belsőbbeket tedd félre. Távolítsd el a kukoricahajat, majd egy éles kés segítségével vágd le a cső csúcsát, ahol csak nagyon apró szemek találhatók. A kukorica legalsó részéből is levághatsz 1-2 cm-t. Ha a csövek túl hosszúak, éles kés segítségével darabold fel őket. A pengével jelöld körbe a helyet, majd törd ketté a kezeddel a kukoricát. A félretett leveleket és a kukricacsöveket is öblítsd le a csap alatt.

Kukorica főzés trükkök

Az edény alját béleld ki a félretett levelek egy részével. A kukoricát tedd ezekre, majd a maradék levéllel fedd be őket. Önts rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, majd közepes lángon forrald fel. Forrás után vedd lejjebb a lángot, és gyöngyöző vízben főzd addig a kukoricát, míg a kellő puhaságot a szemek el nem érik.

Sót ne tegyél a főzővízbe, mert keményebbek lesznek tőle a szemek. A takarmánykukorica azonban megkívánja, hogy cukrozd a főzővizét.

A csemegekukorica 30-35 perc alatt fő készre, de 8-10 perc után már érdemes ellenőrizni egy villa segítségével. A takarmánykukorica főzési ideje akár 1 óra vagy annál több is lehet. Ha a kukorica megfőtt, azonnal fogyasztható. Amit nem eszel meg rögtön, hagyd nyugodtan a főzővízben állni. Ha a kukoricákat már kiszedted a vízből, várd meg, míg lehűlnek, ezután csomagold őket alufóliába, és így tárold a hűtőben.

Forrón szórj rá nagyszemű sót, de fűszervajjal vagy pestóval is megkenheted. Nem csak önmagában finom csemege, de teheted salátákba, levesekbe, köretekbe, adhatod tócsnihoz, salsához is.

Gyors főzés mikróban

Ha csak 1-2 fej kukoricát főznél meg, de azt azonnal, akkor tökéletes megoldás a mikrózás. Tedd a tányérra a bontatlan kukoricát, majd maximális fokozaton – 850 watton 3 percig – párold a saját levében. Vigyázz, tűzforró lesz, mikor kiveszed! Hagyd kihűlni, csak utána bontsd ki a héjából.

A másik mikrós módszer, hogy a héjától megtisztított kukoricát egy lefedhető jénai edénybe teszed pár levéllel együtt. Önts alá egy kevés vizet, és fedő alatt mikrózd 7-10 percig.

A kukorica finomabb ugyan, ha hagyományos módon tűzön főzöd, de ha a gyorsaság a lényeg vagy csak a mikró adott, ezek a módszerek is kitűnőek az elkészítéséhez.

Kukorica grillen

A megtisztított kukoricát zárd rácsba és így tedd a grillrácsra, hogy könnyebben tud megforgatni. Grillezéskor érdemes a kukoricát fűszervajjal vagy -olajjal megkenni. Nyársakat is készíthetsz belőle hússal, zöldségekkel párosítva, vagy tekerheted baconbe, alufóliába.

Ha héjában grillezed, előtte áztasd vízbe a kukoricát, hogy a levelek ne égjenek meg. Parázs fölött süsd és gyakran forgasd őket. Kb. 25-30 perc alatt készülnek el így a kukoricacsövek. A grillről levéve vágd le a végüket, hogy könnyebben ki tudd őket bontani a héjukból. Így tedd vissza őket a rácsra, hogy némi füstös ízt kapjanak és kissé megpiruljanak.

A grillezett kukorica ideális köret steak mellé, tökéletes a vegetáriánus grilltálakhoz és mexikói salátába. Szószokat, zöldfűszereket és egzotikus fűszereket is használhatsz hozzá. A csövekre akár sajtot is szórhatsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét