Hogyan teheted otthonodat boldogabb, nyugodtabb és egészségesebb hellyé? Növényekkel! Zöldebbé tenni otthonodat nemcsak egyszerű, de elengedhetetlen is. Az emberek többsége idejének nagy részét otthon tölti, ezért még fontosabb, hogy a levegő a lakásban is friss és tiszta legyen. A növényekre ebben is számíthatunk!

Kutatások igazolják, hogy azon helyiségekben, ahol több a zöld növény, a kognitív funkciók mérhetően jobban működnek, az emberek öntudatosabbá válnak. Mindez a növények levegőt tisztító és frissítő hatásának tulajdonítható. A növények bizonyított hatása, hogy nyugodtabbá tesznek, oldják a stresszt, csökkentik a vérnyomást, növelik az optimizmust, csökkentik a levegőben lévő baktériumok és méreganyagok mennyiségét, növelik az oxigénszintet. Vannak olyan növények, amikre ezek még inkább igazak!

Anyósnyelv

Éjszaka a szén-dioxidot oxigénné alakítja át. Igen elterjedt szobanövény, melyről nem is tudják, milyen mértékben képes javítani a szoba levegőjét. A legjobb, ha a hálószobában helyezzük el, hogy alvás közben friss oxigénhez juthassunk.

Szobai futóka

A szobai futóka vagy szcindapszusz a formaldehidet és más illékony vegyületet is eltávolít a levegőből. Szerencsére gyors növésű és viszonylag igénytelen növény, így kezdő növénytulajdonosok számára is ideális választás az otthon levegőjének felfrissítéséhez.

Areca pálma

Magyar nevén az aranypálma tipikus nappaliba való növény. A nap során a levegőben lévő szén-dioxidot eltávolítja és oxigénnel tölti meg a levegőt. Az egyik legjobb légtisztító növény ez a pálma fajta, melynek előnyei annál inkább érvényesülnek, minél nagyobb a növény és minél szélesebbek a levelei, melyek a munka nagy részét végzik.

Egy kísérlet során ennek a három növénynek a hatásait vizsgálva kimutatták, hogy a szemek irritációját, a légzőszervi problémákat, a fejfájást és az asztmás tüneteket is képesek voltak már néhány óra alatt jelentősen enyhíteni. Hogy előnyeiket élvezhessük otthonunkban is, gondoskodjunk a leveleken megülő por rendszeres eltávolításáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét