Nagyon népszerű leszel a vendégeid között, ha sajttálat készítesz számukra. Ez viszont nem annyiból áll, hogy a hipermarketben a polcon egymás mellett lévő sajtokat a kosaradba pakolod, majd egymás mellé halmozod. Egy igényes sajttál elkészítéséhez bizony szükséges némi előismeret.

Mit vásárolj?

Egy jó sajttálon legalább 2-3 igazán minőségi sajt kell, hogy megtalálható legyen. Inkább, minthogy a teljes kínálatot középkategóriás sajtokból állítsd össze. Ha népes vendégseregnek szeretnéd felszolgálni, tehetsz bele egész, kerek sajtot is.

Törekedj a változatosságra!

A sajttál akkor nyer valódi értelmet, ha minél többféle sajtból állítod össze. Váltogasd a textúrákat, a fajtákat, az ízeket, a színeket! Ezzel felcsigázhatod még azoknak az érdeklődését is, akik nem igazán rajonganak a sajtért, de egy-egy különleges darabnak nem tudnak ellenállni. A sajtok különbözzenek abból a szempontból is, hogy milyen tejből készítették őket. Tálalj fel tehén-, juh-, kecskesajtot is!

A textúra is számít!

Puha, krémes, félkemény, kemény – rengeteg féle sajt létezik, amikből egy-egy példát szépen felvonultathatsz a sajttáladon.

Így rendezd el a sajtokat!

Különböző sémák léteznek arra nézve, hogy a sajtokat hogyan kell elhelyezni. Egyes nézetek szerint az óramutató járásával megegyező irányba haladva kell tálalni a sajtokat az enyhétől az erősebb ízű felé. Sokan választanak azonban másféle tematikát, pl. régiók, országok vagy akár földrészek szerint rendezik el a sajtfajtákat.

Ideális hőmérséklet

A sajtok ideális hőmérséklete 19-21 fok. Ha ettől hidegebbek, megváltozhat az ízük. Ha ettől melegebbek, akkor pedig a minőségük kerül veszélybe. Hogy éppen a megfelelő hőmérsékletet érd el, fél órával tálalás előtt vedd ki a sajtokat a hűtőből. A keményebb sajtoknak tovább tart felvenni a szobahőmérsékletet, ezért azokat már felszolgálás előtt 1 órával vedd elő.

Minden sajtnak külön kést

Fontos alapszabály, hogy minden egyes sajthoz külön kést adj. Így az ízek nem fognak összekeveredni a különböző féle sajtok vágásakor.

Kínálj mellé kenyeret!

A legfőbb, hogy a sajtok ízén legyen a hangsúly. Ezért ragaszkodj a sima, ízesítés nélküli kenyérhez vagy baguetthez, ezt szolgált fel kiegészítőként a sajtokhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét