A vércsoport diéta atyja, Peter J. D’Adamo felfedezte, hogy a vércsoport és az egészség között szoros összefüggés van. Elmélete szerint a vércsoportunk meghatározza, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, milyen ételeket tolerálunk és milyen mozgásforma a számunkra ideális. Állítása szerint, ha az emberek a vércsoportuknak megfelelő ételeket kezdik el fogyasztani, óriási súlyfeleslegtől szabadulhatnak meg. A kutatók egyetértenek abban, hogy mindenkinek személyre szabott diétát kell folytatnia, de csak kevesen támogatják azt az elképzelést, hogy mindezt a vércsoport határozná meg. Lássuk, miből is áll a vércsoport diéta!

Az ételeket 16 csoportra és 3 kategóriára osztja, ezen belül vannak a nagyon előnyös, a semleges és a kerülendő ételek. Az előnyös és a semleges ételekből mértékletes fogyasztást ír elő, míg a kerülendőket teljesen tiltólistára teszi. Például egy 0-ás vércsoportú embernek nem szabad fagylaltot és kaviárt fogyasztani. Az A-s vércsoportúaknak tartózkodniuk kell a pisztáciától, míg a B-s számára kerülendő a ketchup, a kukoricaszirup és a rebarbara is. Az AB-s vércsoportúak járnak talán a legrosszabbul, hiszen nem ehetnek semmilyen húst.

Amit szabad

Nincs kalória számolás, nem kell méricskélni az adatokat. Itt mindent a vércsoport dönt el. A 0-ás vércsoportúak fogyaszthatnak magas fehérje tartalmú ételeket, köztük sovány húsokat, korlátozott mennyiségben gabonát, hüvelyeseket, babot. A tejtermékeket viszont rosszul tolerálják. Az A-s vércsoportúak számára a legjobb a magas szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrend. A B-s vércsoportúak változatosan étkezhetnek, ehetnek gabonákat és tejtermékeket is.

Elősegíti-e a fogyást?

Erre nézve tudományos bizonyítékok nincsenek. Peter J. D’Adamo szerint a diéta 10-ből 9 embernél működik, de hogy ez fogyást jelent vagy azt, hogy javul az egészségi állapotuk, egyelőre nem tisztázott.

Egészséges?

Vitatható, hogy a vércsoport diéta mennyire egészséges. Nem is nagyon lehet utánajárni, hiszen nem ír elő konkrét táplálkozási tervet. A diétázók a listán szereplő ételek közül választhatnak és az is elő van írva, hogy mit kerüljenek. A választás azonban rajtuk áll, így az lehet egészséges vagy éppen egészségtelen.

Mit mondanak a szakértők?

Mindannyiunknak egyéni szükségletei vannak, de nem okos dolog ezeket a vércsoportra alapozni – állítják a szakemberek. Nincs arra utaló jel, hogy a vércsoport bármit is befolyásolna, az emberek alapvető táplálkozási szükségletei azonosak, bármilyen vércsoportba tartoznak is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét