Az egyik legegészségesebb ital, ezért is isszuk, naponta több csészével. Tesszük ezt addig, míg néhány kutatónak eszébe nem jut utánanézni, hogy tényleg kizárólag pozitív hatásai vannak, vagy esetleg a zöld tea is rendelkezik-e káros mellékhatásokkal. Sajnos rendelkezik, és jobb, ha hiszünk a kutatások eredményeinek. A következőkben megismerheted a zöld tea negatív hatásait és megtudhatod, számodra is annyira egészséges-e.

Gyomorproblémák

Hogy a zöld tea gyomorbántalmakat tud okozni, annak főként a benne lévő koffein az oka. Bár más teákhoz képest kevesebbet tartalmaz belőle, mégis van benne annyi, hogy ártani tudjon. A koffein növeli az emésztési folyamatban résztvevő savak mennyiségét, ez pedig fájdalmat és hányingert is okozhat.

Vashiány, vérszegénység

A túl sok zöld tea vashiányos vérszegénységhez vezethet. A benne lévő tanninok gátolják a vas felszívódását. Ezt a hatást némileg mérsékelhetjük, ha citromot adunk a teához, és így fogyasztjuk azt két étkezés között. Vasban gazdag étel elfogyasztása után a zöld tea fő hatóanyagai megkötik a vasat. Ennek következtében pedig a tea elveszíti antioxidáns hatását és a gyulladásgátló képességét. Étkezések előtt vagy után legalább 1 óra teljen el a zöld tea fogyasztásáig.

Fejfájás

A koffein tartalma miatt a zöld tea közepes erősségű, de akár igen erős fejfájást is előidézhet. A fejfájás a vashiány jele is lehet, aminek kiváltó oka szintén lehet a zöld tea. Mellékhatásként szédülés is megjelenhet.

Vérzési zavarok

A koffein fokozza a vérzékenységet. Ha ezzel kapcsolatban eleve bármilyen problémád van, kerüld a zöld teát! Egy tanulmány szerint, ha a zöld teát aszpirinnel keverjük, csökkenthető ez a mellékhatása.

Májprobléma

A zöld tea egészségünk szempontjából hasznos katekineket tartalmaz. Azonban, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, vagy koncentrált étrendkiegészítő, pl. fogyókúrás kapszula formájában szedjük, inkább csak káros hatásai érvényesülnek. A katekinek mérgezést okoznak a májban, ezért ha bármiféle májproblémával küzdesz, minimális mennyiségben fogyaszd csak a zöld teát.

Csontritkulás

Mivel a koffein csökkenti a kalcium felszívódását, nagy mennyiségben és hosszútávon csontritkulást okozhat.

Pajzsmirigy problémák

Vizsgálatok szerint a zöld tea befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A benne lévő katekinek blokkolják a hormontermelődést, ez pedig a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet.

Mennyi a biztonságos mennyiség?

Kutatások szerint a maximális mennyiség, amit az emberi szervezet még mellékhatások érvényesülése nélkül képes tolerálni, zöld teából 9,9 g/nap. Ez nagyjából 24 csésze italnak felel meg. Ezt a mennyiséget nehéz lenne elérni, de a biztonságos mennyiség a kutatók szerint 3-5 bögre körül mozog naponta. Figyelj arra, hogy az étrendkiegészítőkben a zöld tea jóval nagyobb koncentrációban van jelen, mint a filterekben!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here