Az ecet az egyik legközönségesebb konyhai alapanyag, ami talán mindenkinél megtalálható a konyhában. Bár a legtöbben főznek vele, számos más felhasználási módja is létezik.

Például, az egyik legjobb tisztítószer. Olcsó, természetes és vitathatatlanul hatékony. Ha nem érzed finom puhának a ruhákat és a törölközőket mosás után, adj 1 bögre ecetet az öblítő vízhez. Éppen olyanok lesznek a ruháid, mint új korukban!

Fertőtlenítéshez is kiváló, hiszen elpusztítja a baktériumokat, melyek megtelepednek a ruhákban és gyakran ellenállnak az alacsony hőfokon történő mosásnak is, amit pedig a kényes ruháknál javasolt alkalmazni. 1-2 bögre ecet az öblítő helyett és a probléma megoldva!

Ha eleged van abból, hogy bármilyen jó minőségű mosószert is vásárolsz, a ruháid mosásról mosásra egyre inkább elveszítik eredeti színűket, szintén az ecet lesz a befutó! Tegyél belőle 1 bögrét a mosószer adagolóba és megakadályozhatod a fakulást! Ha ennél is alaposabb szeretnél lenni, mosás előtt áztasd a ruhákat egy éjszakán át víz és ecet keverékébe, majd utána dobd őket a mosógépbe!

Idővel a fehér ruhákon is meglátszódik a mosás nyoma. Egyre szürkébbek, kopottasabb hatásúak lesznek. Hogy ezt megelőzd, 1-2 bögre ecetet tégy mindig a mosógépbe, mikor a fehér ruhákat mosod! Még jobb hatást érhetsz el, ha a ruhákat 5 bögre víz és 2 bögre ecet keverékébe áztatod egy éjszakára mosás előtt.

Ha rendszeresen edzel és van olyan ruhád, amibe beleizzadsz, valószínűleg a mosás sem tudta eddig megoldani a gondot és eltüntetni a jellegzetes izzadságot az edzőruháidból. Az ecet azonban erre is képes. 1-2 bögre ecettel mosd ki őket vagy alkalmazd az előbb is említett áztatásos módszert!

Ha a ruhád foltos, egyszerűen spriccelj a friss foltra ecetet, majd hagyd hatni pár percig. Ezután dobd be a ruhát a gépbe és a szokott módon mosd ki. Mikor kiveszed, nagy esély rá, hogy a foltnak nyoma sem lesz.

A legjobb az egészben, hogy nemcsak a ruhákat, de magát a mosógépet is tisztán tarthatod az ecet segítségével. Eltávolíthatod vele a vízkőlerakódásokat, a penészt és a mosószer maradványokat. 5 bögre ecetet tégy a gépbe és a legmagasabb hőfokon indítsd el a mosást! Havonta egyszer végezd el ezt a műveletet, hogy a géped mindig tiszta és steril legyen, hiszen a tiszta ruhák itt kezdődnek!

6 hozzászólás

  1. Már egyszer olvastam erről, csak az volt a kérdésem, hogy nem lesz ecetszagú a ruha? Tapasztaltak kérlek írjátok meg!

    • Nem, nem lesz ecetszagú. Persze az 5 bögrényi ecet az sok. 1 dl ecet + 1 dl víz keverékével öblítek.

    • hát hogy miért nem lesz ecet szagú a ruha azt nem tudom, de működik, én már évek óta ecetet használok öblítő helyett 🙂

  2. Sziasztok én pl ecettel öblítek és teszek bele 10-15 csepp tetszőleges illóolajat és nagyon jó így!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét