A legtöbben alkalmanként fogyasztanak alkoholt, a mértékletességgel pedig nincs is semmi baj. A probléma ott van, hogy az alkohol sokaknál elhízást okoz. Ezek az italok többnyire tele vannak cukorral, ezért a fogyókúrába nem igazán illenek bele. A kérdés tehát adja magát: szabad-e inni alkoholt a fogyókúra alatt?

Tény, hogy kutatások kimutatták, az alkohol jelentősen lassítja a szervezet zsírégető képességét. Ugyanakkor arra nézve is vannak tudományos megállapítások, hogy aki mértékkel iszik, kisebb eséllyel fog elhízni. Egészen pontosan a vizsgálat azt támasztotta alá, hogy a középkorú vagy annál idősebb nőknél a mértékletes alkohol fogyasztás csökkenti a súlygyarapodás esélyét azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Mennyit árt az alkohol a fogyókúrának?

A legtöbb fogyókúrázó számolja a kalóriákat, így pontosan tudja, hogy ha alkoholt fogyaszt, az mennyire fér bele a napi kalória bevitelébe. Hogy te is tudd követni a kalóriákat, segítünk egy kicsit:
– 3,5 dl sörben 152 kalória van
– 1,5 dl vörösbor 125 kalóriát tartalmaz
– 0,8 dl szaké 117 kalóriát tartalmaz
– 0,5 dl likőrben pedig 97 kalória van

Természetesen nemcsak a kalóriákról van szó. A különböző forrásból származó kalóriák és a különböző adalékanyagok másként viselkednek a szervezetben. Ha a kalóriákat nem is számolod, arra mégis figyelned kell, hogy az alkohol lassítja az anyagcserét és a zsírégetést. Ha ezt figyelembe veszed, minden pohár elfogyasztott alkoholhoz hozzáadhatsz még 50 kalóriát, hogy az anyagcserére kifejtett hatásait is számba vedd.

Segítheti-e az alkohol a fogyást?

Az egyik legellentmondásosabb dolog, hogy az alkohol mégiscsak elősegítheti a fogyást. Bár a tudósok ezzel kapcsolatban nem foglaltak egyértelműen álláspontot, néhány diéta kifejezetten alapoz az alkohol súlycsökkentő hatásaira. Az elmélet alapját az adja, hogy a mértékletes alkoholfogyasztók egyébként is egészségesebb szokásokat követnek. Ha hetente 3-4 italt megiszol, a bevitt kalóriákat valószínűleg az étkezésben bőven kompenzálod.

Igyunk vagy ne igyunk fogyókúra alatt?

Bizonyára szeretnéd tudni, hogy ha belevágtál a fogyókúrába, fel kell-e adnod a néhány pohár italt, amit hétvégén a barátaiddal elfogyasztanál. A pontos válasz az, hogy mindez azon múlik, mit iszol. Válassz alacsonyabb kalóriatartalmú italokat, cukros koktélok helyett igyál bort, vermutot, pezsgőt, konyakot – természetesen ezeket is módjával!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét