Mint minden betegség esetében, az Alzheimer-kórra is igaz, hogy nagyon fontos a korai felismerés. Hogy időben észre tudd venni, hogy családtagod vagy te magad ki vagy-e téve a veszélynek, az alábbi jelekre figyelj!

A memória romlása, ami már megnehezíti a mindennapokat

A rövidtávú memória gyengülése az egyik leggyakoribb az Alzheimer-kór korai tünetei közül. Amikor valaki újra és újra ugyanazt a kérdést teszi fel és mind gyakrabban felejt el fontos dátumokat, dolgokat, egyre inkább a családtagokra, ismerősökre hagyatkozik ezen a téren, érdemes felkeresni az orvost.

A problémamegoldás képességének gyengülése, tervek követésének nehézsége

Az Alzheimer-kór figyelmeztető jele lehet, ha a számokkal nehezen boldogulunk és egyre nehezebben tudunk véghez vinni tervszerű dolgokat. Ilyen pl. egy recept követése vagy a befizetendő számlák összegyűjtése, összeszámolása.

Rutinfeladatok elvégzésének problémája

Mindennapi életünkben a munkában és a háztartásban is vannak olyan feladatok, melyeket rendszeresen végzünk. Ha azt vesszük észre, hogy ezek már nem mennek olyan gördülékenyen, mégpedig nem fizikai okok miatt, érdemes jobban megfigyelni magunkat és ha ez huzamosabb időn át fennáll, javasolt felkeresni az orvost.

Helyekkel is idővel kapcsolatos zavarok

Az időérzék gyengülése, az idő múlásának másként való észlelése, pl. az évszakok összekeverése, a jövő fogalmával kapcsolatos zavarok szintén beszédes jelei lehetnek az Alzheimer-kór kezdeti fázisának.

Látászavarok, térbeli érzékeléssel kapcsolatos problémák

Az Alzheimer-kór korai fázisban látászavarokat okozhat. Egyes esetekben nehezebben megy az olvasás vagy a színek felismerése. Az észlelés szintén nehézségekbe ütközhet, egy Alzheimer-kórosnál pl. előfordulhat, hogy odasétál a tükörhöz, mert azt hiszi, valaki más is van a szobában.

Gond a szavakkal, a beszéddel és az írással

Az Alzheimer-kór megnehezíti a párbeszédek követését, a beszédre való figyelést. A betegek gyakran ismétlik magukat vagy böngészik a szótárt, hogy megtalálják a megfelelő szót. Előfordul, hogy a mondat közepén abbahagyják a mondatot és később folytatni sem tudják.

Társas kapcsolatok lazulása

A mentális funkciókban történő változás a korai stádiumban lévő Alzheimer-kóros számára megnehezítik a munkában és a társas kapcsolatokban való helytállást. Ha hirtelen azt vesszük észre, hogy családtagunk szokásai e téren megváltoztak, ne késlekedjünk, igyekezzünk segíteni neki, mégpedig szakember bevonásával.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mi is ilyen problémával állunk szembe,apósom álltal,szívesen vennénk egy két jó tanácsot,aki járta ebben.

  2. Az a gond, hogy a fentebb felsorolt korai tünetek túlnyomó része egyszerűen az öregedésből is eredhet. Pl. problémamegoldó képesség romlása, gyengülő memória, időérzék gyengülése (ez következhet abból is, hogy nyugdíjas korban már nincs időre kelés, munkahellyel kapcsolatos megszabott időbeosztás, így nincs szükségünk olyan jól működő időérzékre). Ezt csak azért írtam ide, hogy nem kell rémüldözni, ha egy-két szó nem jut az ember eszébe, mert az elme felett is eljár az idő. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here