Megannyi diéta közül választhatunk, megtalálni a számunkra ideálisat annál nehezebb feladat. Most néhány közismert és világszerte népszerű diéta előnyeit és hátrányait vesszük górcső alá.

5:2 diéta

Alapja az időszakos koplalás. Heti 5 nap normális étkezést és két nap drasztikusan lecsökkentett kalóriabevitelt (5-600 kalóriát) foglal magában. A diéta hívei állítják, nemcsak fogyni lehet tőle, javul az agyműködés, növekszik az élettartam és védelmet nyújt az Alzheimer-kórral, valamint a demenciával szemben is az 5:2 diéta.
Más fogyókúrás étrendekkel összehasonlítva azonban nincs egyértelmű bizonyíték az 5:2 diéta előnyeire. Egyes tanulmányok szerint azonban hatékony a 2-es típusú diabétesz és más, az elhízáshoz kapcsolódó betegségek rizikójának csökkentésében.

Előnye

Heti 2 napon át diétázni sokkal könnyebb, mint 7 napig, tehát a diéta egyszerűbben tartható.

Hátránya

A szigorúan nem szabályozott napok sem jelentenek korlátlan fogyasztást. Továbbra is figyelni kell arra mit és mennyit eszünk, valamint a mozgást sem szabad felfüggeszteni. A drasztikusan lecsökkentett kalóriabevitel szédülést, gyengeséget, fejfájást, ingerlékenységet válthat ki, ami befolyásolhatja a munkát és a feladataink elvégzését. Fennáll a kiszáradás veszélye, rossz lehelet alakulhat ki, álmosság jelentkezhet.

Összefoglalva

Az 5:2 diétával gyorsan lehet fogyni. Ennek a típusú étrendnek többféle változata létezik és nem mind egyformán biztonságos. Ha választani szeretnénk, azt válasszuk, amelyikkel megvalósítható a kiegyenesúlyozott táplálkozás. Várandósság, cukorbetegség, táplálkozási rendellenességek esetén soha ne hagyjunk ki étkezést!

Dukan diéta

Alacsony szénhidrát tartalmú és magas fehérje tartalmú étrend. Nincs megszabva, hogy a diéta négy szakaszában mennyit szabad ennünk, csak az alapvető szabályokhoz kell tartani magunkat. Az 1. fázis alatt szigorú fehérje diétát kell folytatni. 72 alacsony zsír- és magas fehérje tartalmú étel közül választhatunk, mint a csirke, a pulyka, a tojás, a hal vagy a zsírszegény tejtermékek. Ez a szakasz általában 5 napig tart. Az 1. fázisba nem férnek bele a zöldségek. A következő három fázisban fokozatosan jöhetnek vissza a gyümölcsökkel és a szénhidrátokkal együtt. Heti 1 kg-ot lehet fogyni ezzel a módszerrel és a súlyvesztést hosszútávon meg is lehet vele tartani. Az utolsó fázis, mikor heti egyszer csak fehérjét eszünk és rendszeresen sportolunk, bármeddig folytatható.

Előnye

Gyorsan beindul a fogyás, ami nagyon motiváló lehet. Szigorú diéta, de könnyű követni és nem kell a kalóriákat sem számolgatni.

Hátránya

A diéta elején mellékhatások jelentkezhetnek, mint a rossz lehelet, a szájszárazság, fáradtság, szédülés, álmatlanság, hányinger. Ezt a szénhidrátok csökkentése okozza. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák hiánya székrekedéshez is vezethet.

Összefoglalva

A gyors súlyvesztés motiváló, de tarthatatlan és egészségtelen. A Dukan diéta tápanyagok szempontjából nem kiegyensúlyozott, ezt az is bizonyítja, hogy mellé vitaminkészítmények és rostpótlók szedését írják elő. Megvan az esélye annak, hogy ez a diéta hosszútávon növeli egyes betegségek esélyét. Másrészt, mivel a diéta kezdeti fázisban elég unalmas étrendet szab meg, előfordulhat, hogy könnyen feladjuk.

Új Atkins diéta

Az Új Atkins diéta azt ígéri, hogy egy zsírégető géppé változtatja szervezetünket. Az elgondolás azon alapszik, hogy ha kiéheztetjük magunkat szénhidrátokból, a szervezet elkezd energiát égetni. A diéta első szakaszában gyors fogyás következik be fehérjében gazdag étrenddel. Ekkor zsírok tekintetében nincs semmilyen korlátozás, a napi szénhidrát mennyiség pedig 20-25 g kell, hogy legyen. A következő fázisokban a fogyás fokozatosabbá válik és előírnak hozzá rendszeres edzést is. Több szénhidrát kerülhet vissza az étrendbe, ami ideális az egészséges testsúly fenntartásához mozgás mellett. Az első fázist úgy tervezték meg, hogy 2 hét alatt akár 7 kg-ot is lehet adni, a második fázis alatt pedig további 1-1,5 kg-ot.

Előnye

Gyorsan lehet vele fogyni eleinte, ami nagyon ösztönző. A diéta előnyösen csökkenti a szénhidrát bevitelt és az alkohol fogyasztást.

Hátránya

Kezdeti mellékhatásai lehetnek a rossz lehelet, szájszárazság, fáradtság, szédülés, álmatlanság, hányinger, székrekedés az alacsony rost- és szénhidrát bevitel miatt. A telített zsírok fokozott bevitele megnöveli a szívbetegség esélyét. A sófogyasztás előírása sem egészséges.

Összefoglalva

A feldolgozott húsok, a vöröshúsok és a telített zsírok nagy mennyisége, valamint a sózás előírása nem egyeznek a napjainban egészségesnek tartott étrend alapvető elveivel. Betartása bonyolult és időigényes, de a gyors fogyás ígérete sokak számára motiváló lehet.

Lúgosító diéta

Alapját az az elgondolás adja, hogy a modern étrend túl sok savat tartalmaz. A túlzott savbevitel fokozott zsírképződéshez vezet a testben, de felelőssé tehető betegségekért is, mint az ízületi gyulladás, a csontritkulás, a vese és a máj betegségei. A lúgosító diéta visszaveszi a hús, a tejtermékek, a gabonafélék, a koffein, az alkohol, a finomított cukrok és a feldolgozott ételek fogyasztását. Ezek helyett rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ír elő, melyek lúgosítják a szervezetet. A lúgosító diétának különböző változatai vannak, van, amelyik 80% gyümölcsöt és 20% fehérjét irányoz elő. Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy elősegítsék vele a vesekövek és a húgyúti fertőzések megelőzését. Kevés bizonyíték támasztja alá, hogy más szempontból is egészséges lenne. Ugyanakkor a követői fogyásról számoltak be, ami a sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a cukor, az alkohol és a feldolgozott ételek kiiktatásának eredménye lehet.

Előnye

A diétának sok káros élelmiszer fogyasztását tiltja és egészséges élelmiszerekét pedig javasolja. Egészséges alternatívát jelent a kalóriacsökkentésre.

Hátránya

Testünk önállóan szabályozza a savasság szintjét, függetlenül az étrendünktől. Ha kiiktatjuk a tejtermékeket, más kálcium forrásokat kell találnunk. Tiltani egy egész élelmiszer csoport fogyasztását sohasem jó ötlet.

Összefoglalva

Szervezetünknek nincs szüksége speciális étrendre ahhoz, hogy az egészséges pH egyensúlyt beállítsa. A fogyókúra alapja így minden bizonyítékot nélkülöz és hogy egyes élelmiszer csoportokat kiiktat, mindenképpen kerülendő. A diéta kiegyensúlyozottabb verziója több előnyt tartogathat.

Cambridge diéta

Az 1980-as években született, de az elmúlt néhány évben újra egyre többen fordulnak felé, hiszen gyors fogyást ígér. Attól függően, hogy mennyit szeretnénk fogyni, 6 különböző verzió közül választhatunk napi 415-1500 kalóriáig. Leveseket, kásákat, shake-eket lehet fogyasztani, illetve nagyon alacsony kalóriatartalmú ételeket. A diétát képzett Cambridge tanácsadó vezénylésével lehet lefolytatni, aki ügyel arra, hogy a megfelelő tápanyagbevitel és edzés megtörténjen.

Előnye

Sokan hirtelen nagy mértékű fogyást tapasztalnak a nagyon alacsony kalóriabevitel következtében. Mivel az ételek helyettesítésére javasolt élelmiszerek táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottak, nagy valószínűséggel az összes szükséges tápanyaghoz hozzá lehet jutni a diéta során.

Hátránya

Gyengeség, fáradtság, szédülés jelentkezhet eleinte. A legnehezebb a szabályok betartása, mivel igen szigorú diétáról van szó. Feladni a normál ételeket és helyette shake-eket, pépeket enni nemcsak unalmas, de sokak számára tarthatatlan is, főként hosszútávon.

Összefoglalva

Ahhoz, hogy ezt a diétát követni tudjuk, kifejezetten szeretnünk kell a normál ételeket helyettesítő élelmiszereket. A gyors fogyás motiválhat, de tudnunk kell, hogy hosszútávon nem működik. A nagyon alacsony kalóriabevitelt, ami 1000 vagy annál kevesebb kalóriát enged meg naponta, 12 egymást követő hétnél tovább nem szabad folytatni. Ha napi 600 kalóriánál kevesebbet eszünk, orvosi ellátásra lesz szükségünk.

Slimming World diéta

A magas zsírtartalmú ételeket alacsony zsírtartalmúakra cseréli ez a diéta. Egy listáról választhatjuk ki, hogy mit eszünk. Szabad fogyasztani gyümölcsöt, zöldséget, tésztát, rizst, sovány húst, halat, tojást, burgonyát, mégpedig korlátlan mennyiségben. Nincs kalória számolgatás és nincsenek tiltott ételek sem. Edzéstervet is kapunk a diéta kiegészítéséhez. Ezzel a módszerrel hetente kb. 0,5-1 kg-ot fogyhatunk.

Előnye

Mivel nincs tiltott étel, kiegyensúlyozott táplálkozást enged meg, ami változatos és családbarát. Az ételadagok mennyisége attól függ, hogy a diéta melyik változatát követjük. Segédlet is létezik, ami tanácsokat ad az aktivitási szint növeléséhez.

Hátránya

Nem fektet hangsúlyt a kalóriákra. Ha nem tudjuk, melyik élelmiszer milyen kalóriatartalmú és mennyit fogyaszthatunk egy nap, nincs mihez tartani magunkat, így a fogyás nem fog bekövetkezni.

Összefoglalva

Az étrend nem kellőképpen rugalmas, de általánosságban kiegyensúlyozott. Anélkül, hogy többet tudnánk a kalóriákról és az egészséges adagokról, nehezen vehetjük fel a harcot a túlsúllyal.

Slim-Fast diéta

Alacsony kalóriatartalmú étrend azok számára, akiknek a testtömeg indexük 25 vagy annál magasabb. Az étrend napi háromszori evést irányoz elő, az ételeket egy hosszú listáról lehet kiválasztani. Ételhelyettesítőket, folyadékot fogyaszthatunk többnyire és napi egy normál étkezést tarthatunk. A diéta bármeddig folytatható, de ha a célunkat már elértük, napi egy ételhelyettesítő shake, két alacsony zsírtartalmú rágcsálnivaló és napi 2 normál étkezés akkor is javasolt. Heti 0,5-1 kg fogyást ígér a Slim-Fast diéta.

Előnyei

Az ételhelyettesítőkön alapuló diéták jók lehetnek azoknak, akik fogyni akarnak. A terv kényelmesen követhető, nincsenek tiltott ételek, bár javasolt a sovány fehérjék, a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása.

Hátrányai

Az ételhelyettesítőket előirányozó diéták nagyon keveset tesznek azért, hogy az emberek egészséges táplálkozási szokásokat tudjanak elsajátítani. Éppen ezért nagy az esély, hogy visszaszedik a leadott kilókat a diéta után.

Összefoglalva

Ha valaki nem szereti az ételhelyettesítőket, nem fogja tudni tartani magát az étrendhez. A Slim-Fit diéta hasznos lehet ahhoz, hogy elkezdjük a fogyást, de fontos, hogy teljes mértékben felhasználjuk a diétához az online támogatást az egészséges táplálkozás alapelveiről, a mindennapi étel- és italfogyasztásról.

LighterLife diéta

Nagyon alacsony kalóriatartalmú ételhelyettesítők fogyasztását irányozza elő hetenkénti tanácsadással. A 30 vagy magasabb testtömegindexszel rendelkezők 4-szer ehetnek egy nap, shakeket, leveseket, mousse-okat, de nem normál ételeket. A 25-30 testtömegindexűek számára napi 3 étkezést ír elő, plusz egyet a listán lévő ételek közül. A diétát addig kell követni, míg el nem érjük a kívánt testsúlyt. Nagyon gyorsan beindul a fogyás, ezért érdemes a megkezdése előtt felkeresni az orvost.

Előnye

A tanácsadás segít megérteni kapcsolatunk az ételekkel, így a diéta után nagyobb eséllyel tudunk egészséges táplálkozást folytatni. Mivel nem kell méricskélni, sem számolgatni, egyszerűbb a fogyókúra.

Hátránya

Kezdeti mellékhatásként gyengeség, rossz lehelet, fáradtság, álmatlanság léphet fel. Ételhelyettesítőkön élni nem túl jó dolog és lelkileg is megviseli az embert.

Összefoglalva

A LighterLife nagyon alacsony kalóriabevitelt irányoz elő. Ez egyeseknél működőképes lehet, főleg azoknál, akik régóta küzdenek súlyproblémákkal és egészségi gondjaik is vannak az elhízás miatt.

Weight Watchers

Egy pontszámlálási rendszeren alapszik, ami különböző értékeket társít az ételek és italok mellé, fehérje-, szénhidrát-, zsír- és rosttartalom alapján. Alapvetőn egy kalória számláláson alapuló diéta, amiben mindenkinek megvan a maga megengedett pont mennyisége, ami fogyaszthat egy nap. Gyümölcsből és a legtöbb zöldségből a diéta nem korlátozza a napi fogyasztást. Heti 1 kilót fogyhatunk vele.

Előnye

Nincsenek tiltott ételek, így bármit lehet enni és inni, ami belefér a napi ponthatárok közé. A pontrendszer könnyen követhető, jól érthető és egyszerűbb, mint a kalória számolás

Hátránya

Eleinte nehéz lehet elsajátítani a pontrendszert és egyesével ellenőrizni kell az élelmiszerek pontértékét, ami éppen olyan időigényes, mint a kalóriaszámlálás.

Összefoglalva

A Weight Watchers diéta összességében kiegyensúlyozott és hosszútávon is folytatható táplálkozási mintát ad. A tanácsadások az egészséges étkezést hatékonyan segítenek elsajátítani. De nagyon fontos, hogy meglássuk a kapcsolatot a kalóriák és a pontok között, ha a diéta után is meg akarjuk őrizni az elért testsúlyt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét