Valószínűleg te is éreztél már olthatatlan vágyat a csokoládé vagy a fehér kenyér iránt. Gondolkodtál már azon, vajon miért vannak ilyen éhségrohamaid egyes ételekkel kapcsolatban? A kutatók több válasszal is előálltak erre a kérdésre, egyértelmű álláspont azonban még nem született.

Az agynak fontos szerepe van az ételek utáni sóvárgásban. Három terület is aktiválódik az agyban, amikor ez az érzés ránk tör. A kutatók érdekességekre bukkantak ezzel kapcsolatban. Például a diéta vagy a megszabott étrend általában növeli az egyes ételek utáni sóvárgást, azonban a böjtölés csökkenti azt. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Kognitív tényezők és az érzelmi állapot is szerepet játszhat benne. Sok nő például menstruáció előtt érzi a sóvárgást, de férfiaknál és nőknél is jellemző, hogy a stressz ezt váltja ki.

Ugyanakkor a kutatók azt is felfedezték, hogy oka van annak, hogy miért sóvárgunk bizonyos ételek után. A titok nyitja az lehet, hogy a szervezet hiányt szenved egyes tápanyagokból és az azokat tartalmazó ételeket kezdi el kívánni. Ezzel a koncepcióval nem mindenki ért ugyan egyet, mégis útmutató lehet az alábbi lista, melyből megtudhatod, hogy milyen tápanyaghiányt jelezhet a sóvárgásod.

Kenyér, tészta

Ha úgy érzed, semmi mást nem ennél, de elepedsz a kenyérért vagy a tésztáért, valószínűleg nitrogénre van szükséged. Magas fehérje tartalmú élelmiszerekből juthatsz hozzá, mint az olajos magvak, a hüvelyesek, a sovány húsok.

Szénsavas italok

Amire szükséged van, az a kalcium. Zöld leveles zöldségek, a tej, a sajt és a szezámmag tartalmazza.

Csokoládé

A szervezeted magnézium hiányt próbál jelezni. Rágcsálj nyers magvakat, dióféléket és hüvelyeseket.

Kávé, tea

Foszfor és kén az, amit fogyasztanod kellene. A foszfort megtalálod a szabadtartású csirke és marha húsában, de a diófélékben is. Ként a keresztesvirágú zöldségek, a fokhagyma és a piros paprika tartalmaznak nagyobb mennyiségben.

Olajban sült ételek

Kálciumot kell pótolnod. Ennek kitűnő forrásai a zöld leveles zöldségek, a bio tej és sajt, a szezámmag.

Sós ételek

Klór és szilícium forrásokat kell keresned. Ilyenek a zsíros halak, a diófélék és az olajos magvak.

Édesség, cukros ételek

Szén, króm, magnézium, foszfor, triptofán hiányát jelezheti, ha édesség után sóvárogsz. A szénnek nagyon jó forrásai a friss gyümölcsök, a króm megtalálható a brokkoliban, sajtban, a csirkehúsban, a szőlőben. Magnéziumot szerezhetünk a gyümölcsökből, zöldségekből, a magvakból, diófélékből. A foszfor pótlásához fogyasszunk zöldségeket, gabonákat, dióféléket, bio tejtermékeket, tojást vagy marhahúst. Kénforrások a keresztesvirágú zöldségek és az áfonya. Triptofánt a sajt, a mazsola, spenót és az édesburgonya tartalmaz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét