Hogy profi séf legyél, ahhoz éveken át kell tanulnod, elsajátítani a legaprólékosabb műveleteket, főzési technikákat. Ha azonban csak hobbi szakácsnak vallod magad, főzésről főzésre több dolgot tanulhatsz meg, és jártasabb lehetsz a konyhai tudományban. Vannak azonban olyan dolgok, amiket profi séfnek és egy hobbi szakácsnak egyformán tudnia kell ahhoz, hogy finom ételek kerülhessenek az asztalra.

A kés mindig legyen éles

A legalapvetőbb szerszám ez, amivel a konyhában dolgozol. Ha nem tartod karban a késeidet, és nem élezed őket rendszeresen, a főzés inkább nyűg lesz, mintsem élvezet. Gyorsabban és biztonságosabban dolgozhatsz az éles késekkel, ezért jó, ha minden használat előtt megélezed őket.

A késeket sose tedd mosogatógépbe!

A legtöbb konyhai felszerelés gond nélkül tisztítható mosogatógépben, de a kések nem. Mindig kézzel mosd el őket és azonnal töröld is szárazra, nehogy rozsdásodásnak induljanak.

Fűszerezz, majd kóstolj főzés közben!

Kóstolj, fűszerezz, kóstolj és ha kell, fűszerezz újra. A sóval pedig különösen vigyázz! Ha csak a főzés legvégén adod hozzá az ételhez, meg fog ülni annak tetején és íze nem keveredik el megfelelően.

Tartsd tisztán a munkafelületet!

Főzés közben rögtön takaríts is! Ha elővetted a fűszert, használat után rögtön tedd el! Ha valami kilöttyent a konyhapultra, fogd a rongyot és mihelyst takarítsd fel! Ezek pár másodperces műveletek, amikre még főzés közben is van időd. Könnyebben és tisztábban dolgozhatsz, ha főzés közben nem hagyod magad körül elszabadulni a káoszt.

Kóstold meg a fűszereket!

Ha nem kóstolod meg a fűszereket közvetlenül azelőtt, hogy az ételbe tennéd őket, nagyot hibázhatsz. Lehet, hogy pontosan tudod, milyen a bors vagy az oregánó íze, de ha a szádba veszed, könnyebben el tudod dönteni, hogy mennyire passzol az éppen készített ételhez, vagy hogy mennyit használj belőle.

Szerezz be egy nagy vágódeszkát!

A vágódeszka használhatósága szempontjából a legfontosabb a méret. Egy kicsi deszkán nem tudsz kényelmesen dolgozni. Amit vágsz, az lepotyog róla, vagy éppen ahhoz nem lesz helyed, hogy szeletelni tudj. Szavakkal le sem lehet írni a különbséget, amit tapasztalni fogsz, ha a kicsi vágódeszkádat egy emberes méretűre cseréled!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét