Elméletben nagyon könnyű mosni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy igen sok hibalehetőséget tartogat ez a munka. Választhatsz rossz mosószert, rossz hőmérsékletet, akár teljesen tönkre is teheted a ruhádat, ha rosszul sikerül a mosás. Az egyik legszörnyűbb dolog, ami történhet, hogy a gépből kivéve azt látod, a ruhád teljesen összement, azaz hordhatatlanná vált. És éppen a kedvenceddel történt ez! Ha ez a katasztrófa téged is sújt, most elmondjuk, hogyan nyújthatod ki a mosás közben összement ruhákat, hogy újra viselhesd őket!

Így nyerd vissza az összement ruháid eredeti méretét

Sokszor éppen az a probléma, hogy egy ruha kinyúlt és már nem passzol rád. Ilyenkor bármit megtennél, hogy újra kisebb, feszesebb legyen. De mi van akkor, ha a mosógép az ellenkezőjét művelte és a ruhák úgy összementek, hogy már sehogyan sem veheted fel őket utcára, de még otthonra sem. Hogy hogyan nyerheted vissza eredeti méretüket, az nagyrészt az anyag fajtáján múlik. A címkét nézd meg, és ha azt látod, hogy egy ruha 80%-ban egyik, 20%-ban másik anyagból áll, akkor annak az anyagnak megfelelően végezd a nyújtás, ami a nagyobb részét, tehát a 80%-át alkotja.

Pamut

Ha egy pamutból készült felsőd ment össze, szerencsésnek mondhatod magad! Ezt az anyagot ugyanis nagyon könnyű manipulálni méret szempontjából.
Töltsd meg a mosdót szobahőmérsékletű vagy langyos vízzel. Adj hozzá néhány evőkanál hajkondicionálót vagy babasampont. Áztasd bele a ruhát kb. fél órára és nyomkodd bele a vízbe, hogy minél többet tudjon az anyag magába szívni. Engedd le a vizet és a ruhát öblítés nélkül csavard ki. Addig csavard belőle a nedvességet, míg a lehető legszárazabb nem lesz. Fektess sima, vízszintes felületre egy törölközőt és erre terítsd a ruhát. A széleire helyett súlyos tárgyakat vagy csipesszel rögzítsd őket, hogy száradás közben ne tudjon az anyag összeugrani. Fel is lógathatod, de fontos, hogy magától hagyd megszáradni, szárítógépet ne használj hozzá.

Farmer

A farmer általában nehezen megy össze, de ha mégis előfordult ez veled, a következőket teheted. Ha csak annyira ment össze, hogy felvenni még fel tudod, engedj egy kád meleg vizet és feküdj bele a farmerben. Gombold be, amennyire csak lehetséges. Ülj a vízben addig, míg a farmer teljesen átázik. Mielőtt kiszállnál a kádból, engedd le a vizet és nyomkodj ki a farmerből annyi nedvességet, amennyit csak tudsz. Ezután még legalább 1 órát tölts a nedves nadrágban, mozogj, guggolj, hajolgass benne, hogy a lehető legtöbbet tudjon nyúlni. Ezután vedd le és fellógatva szárítsd meg.
Ha már fel sem tudod venni vagy csak nem akarsz egy órát vizes farmerben eltölteni, áztasd be meleg vízbe, majd nedvesen hagyd magában megszáradni.

Poliészter és műselyem

Tölts 1 liter vizet egy lavórba és adj hozzá 1 evőkanál hajkondicionálót vagy sampont. Ha több vízre van szükséged, arányosan növeld a hozzáadott anyag mennyiségét is. Áztasd bele az összement ruhát 15-20 percre. Miután kivetted, nyomkodd ki belőle finoman a vizet, de ne csavard ki, hogy a ruha alakja ne menjen tönkre. Még nedvesen nyújtsd ki az eredeti méretére. Ha nehezen megy, használj gőzt hozzá. Csipeszekkel vagy nehéz tárggyal rögzítsd a ruha széleit, hogy száradás során ne menjen össze.

Kasmír, gyapjú

Töltsd fel a mosdót langyos vízzel és adj hozzá boraxot vagy ecetet, 1 liter vízhez 1-2 evőkanállal. Áztasd és nyomkodd bele a ruhát. Ezután nyomkodj ki belőle minél több vizet, de ne öblítsd ki. A nedves ruha belsejébe helyezz egy törölközőt és formáld úgy, hogy a ruha az eredeti méretét vegye fel. Ezután a törölközővel a belsejében rázd ki a kasmírból vagy gyapjúból készült ruhát. Nyújtsd ki a lehető legnagyobb mértékben, majd fellógatva szárítsd meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here