A legtöbb nő számára megbocsáthatatlan lépése a természetnek, hogy ahogyan idősödünk, az anyagcserénk lelassul és súlyunk gyarapodni kezd. Lehet, hogy a folyamat kezdetén ezt észre sem vesszük, de egy napon belenézünk a tükörbe és azt látjuk, hogy egy másik ember bámul vissza ránk. Ettől kezdve indul be az edzés és a diétázás végtelen körforgása, amiben általában kis sikereket elérünk, de az idő vasfogát nem győzhetjük le.

A probléma az, hogy a fogyókúrás programok mindenkit egy kalap alá vesznek. Feltételezik, hogy minden nő azonos gondokkal küzd és az adott fogyókúrás módszer hatására azonos eredményeket fog produkálni. Ez azonban távol áll az igazságtól. A valóság az, hogy a 40 év feletti nőknél számos tényező van, ami a súlygyarapodás hátterében áll. Míg az elhízás általában a túl sok evés és túl kevés testmozgás miatt következik be, meglepően gyakori egészségi problémák is hozzájárulhatnak a plusz kilók felszedéséhez. Azoknak, akik elmúltak 40 évesek és súlyproblémákkal küzdenek, érdemes egy kicsit közelebbi betekintést tenni a szervezet működésébe. Így közelebb kerülhetnek az ideális fogyókúrás módszerek megtalálásához is.

40 év felett már több kell az edzésnél

Ebben az életkorban lehet, hogy a rendszeres mozgás már nem elég a túlsúly ellen. Valószínűleg több figyelmet kell fordítanod arra, hogy mit eszel. Nem kell feltétlenül táplálkozási szakértőhöz fordulnod, de okosan kell összeállítani az étrendedet. Ha ezt megteszed, még akkor sem biztos a siker, hiszen azt is számba kell venned, milyen típusba tartozol anyagcsere szempontjából. Ennek megfelelően tudod összeállítani az étrendedet, amivel aztán hatékonyabban fogyhatsz.

Légy racionális

Tudd, hogy mit várhatsz el magadtól! Hiába számítasz rá, nem fogsz sem olyan könnyen, sem olyan gyorsan fogyni, mint a 20-as éveidben. A tested megváltozott és bizonyos dolgok már nem működnek olyan gyorsan, mint korábban. Legyél elégedett az apró változásokkal is, ne kezdj bele villámdiétákba, mert csak az idődet pazarolnád rájuk.

Talán a hormonokkal van gond

Sokszor nem a helytelen táplálkozás vagy az ülő életmód okozza a súlyproblémát. A hormonrendszer felborult működése útjában állhat a fogyásnak. A hormonok időnként nemcsak egyszerűen abbahagyják a működésüket, hanem megváltoztatják azt. Ilyenkor a test megpróbál kompenzálni és előfordulhat, hogy korábban soha nem látott tüneteket tapasztalsz. Ilyen a természetes súlygyarapodás, ami sok nőnél bekövetkezik a kor előrehaladtával. A jó hír, hogy az orvosod segíthet a hormonháztartás egyensúlyának visszaállításában és ezáltal a plusz kilók leadásában.

A víz ereje

Fontos megérteni, hogy a felszedett kilók nem mind zsírból állnak. Időnként egyszerűen csak vízvisszatartásról van szó. Ha nálad is ez áll fenn, mielőtt keresd fel az orvosodat, mert akár komoly problémák is állhatnak a hátterében. Letesztelheted, hogy vízvisszatartással állsz-e szemben! A mutatóujjadat nyomd a bőrödbe és ha az azonnal visszaugrik, semmi gond, de ha egy mélyedés marad a helyén és a bőr csak lassan tér vissza eredeti állapotába, feltehetőn a víz az okozója.

Hajts végre apró változtatásokat

Ha nem orvosi probléma miatt szedted fel az extra kilókat, apró lépésenként próbáld elérni a célodat. Így könnyebben kitartasz a terved mellett és nem kell azonnal drasztikus változást végrehajtanod az étrendedben sem. Ne mondj le ételekről, inkább csak egyél lassabban, élvezd az ízeket és figyelj a tested jelzéseire.

Bármi is okozza a túlsúlyt, egészségesen közelítsd meg a fogyást! Ne szabj magadnak határidőket és ne állítsd magad elé teljesíthetetlen elvárásokat! Ahelyett, hogy a kudarcokra koncentrálnál, örülj a kisebb eredménynek is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét