A hűtve vagy fagyasztva tárolás nagyon egyszerű és elterjedt módja az ételek eltárolásának. De nem minden esetben. A fagyos levegő kárt is tehet az ételekben, élelmiszerekben, ezeket jobb, ha inkább a kamrában, a polcon tároljuk. Nézzük, mit ne tegyünk soha a hűtőbe!

1. Hagyma

A hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani.

2. Kávé

Ha a kávébabot vagy az őrölt kávét a hűtőbe tesszük, elveszti ízét, szagát pedig minden más élelmiszer át fogja venni. Ha nagyobb mennyiség van belőle, azt tároljuk a fagyasztóban, kis mennyiségben pedig tartsuk hűvös, száraz helyen.

3. Olívaolaj

Az olaj a hűtőben kicsapódik és szilárdabb, vajhoz hasonló állagot vesz fel, ami nagyban rontja minőségét.

4. Bazsalikom

Inkább tartsuk a bazsalikomot egy pohár hideg vízben, mint a vágott virágot. A hűtőben gyorsan hervad és átveszi más élelmiszerek szagát.

5. Fokhagyma

A fokhagyma a hűtőben csírázásnak indul. Szikkadt és penészes lesz, ezért ne tároljuk a hűtőben.

6. Kenyér

A hűtő gyorsan kiszárítja a kenyeret. Ha csak nem szeletelt szendvicskenyérről van szó, amit a következő néhány napban felhasználunk, a kenyeret tartsuk inkább hűvös, száraz helyen vagy egészben tovább eltarthatjuk a fagyasztóba téve.

7. Burgonya

A benne lévő keményítő a hideg levegő hatására kövecsessé válik, ez azonban a kisebbik baj. Nagyobb gond, hogy a hűtés közben a krumpliban keletkező anyagból sütés közben káros vegyület keletkezik, ami megnöveli a rák kockázatát.

8. Méz

A hideg a méz kristályosodását okozza, vagyis a hűtőben tárolt mézet csak úgy tudod használni, ha minden alkalommal olvasztgatod. Sokkal egyszerűbb a polcra tenni egy jól lezárható üvegben, így akár évekig kifogástalan lesz a minősége.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét