Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

A kialvatlanság nemcsak a stressz szintet növeli, de egyes betegségek kifejlődését is nagyban támogatja. Gyógymód van ellene sokféle, van, aki a matracát cseréli ki, mások altatót szednek, vagy alvómaszkot viselnek, de van ennél egyszerűbb megoldás is. A választ kereshetjük akár a tányérunkon is!

Minden ember tudja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásnak az egészség megőrzésében van szerepe. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy az ételekben megtalálhatjuk a megoldást olyan problémákra is, mint az alvászavarok. Egyes ételek elősegítik a pihentető alvást, ezzel hozzásegítenek egy minőségibb és egészségesebb élethez.

Alvást elősegítő ételek

Banán

Az egyik leginkább ismert alvást elősegítő élelmiszer. Eltekintve attól, hogy finom és tele van rosttal, kitűnő kálium és magnézium forrás is, ez a kettő pedig támogatja az izmok ellazulását. Amikor izmaink ellazulnak, képesek vagyunk sokkal könnyebben elengedni a stresszt és mély alvásba zuhanni.

Dió

A szívbarát omega-3 zsírsavakból bőséges mennyiséget tartalmaz, mellett izomépítő növényi alapú fehérje is van benne. A dió tartalmazza az antioxidáns melatonin hormont, amit a tobozmirigy állít elő a szervezetben és – bár a pontos mechanizmusa nem ismert – szorosan kapcsolódik a jó, minőségi alvás létrejöttéhez.

Édesburgonya

Az édesburgonya alapvető élelmiszere a világon a legmagasabb élettartammal rendelkező népek körében. Valódi szuperélelmiszer, ami hatékonyan harcol az álmatlansággal is. Káliummal, B6-vitaminnal és komplex szénhidrátokkal segíti elő a pihenést.

Grapefruit

Magas C-vitamin tartalmára nagy szüksége van az immunrendszernek. Az alváshoz nélkülözhetetlen B-vitaminokban is bővelkedik, de megtalálható benne a likopén is, ami a kutatások szerint szintén fontos szerepet játszik abban, hogy éjszakánként jól tudjunk aludni.

Cseresznye

A csersznyében lévő triptofán segíti helyreállítani az alvás egészséges ritmusát. Ha a gyümölcs levét fogyasztjuk a vércukorszint enyhén megemelkedik, ennek hatására a szervezet több inzulint kezd termelni, ami pedig a jó alvást támogatja.

Álmatlanságot okozó ételek és italok

Gyorséttermi koszt

Gyakran figyelmeztetnek, hogy kerüljük a gyorsételeket, ha egészségesek akarunk maradni. A hamburger, a pizza, a sült krumpli rengeteg zsírt és sót tartalmaznak, tápértékük pedig gyakorlatilag nulla. A magas zsírtartamú ételek több gyomorsav termelődését generálják, ami sokaknál okoz álmatlanságot. Emellett a sok só dehidratálja a testet, ami szintén a jó pihenés ellen hat. Ha ez még nem lenne elég, nehéz őket megemészteni, a szervezet küzd velük és megakadályozzák a melatonin termelődést is.

Disznóhús és sajt

Mivel mindkettőnek magas a zsírtartalma, lassítják az emésztést, így a szervezet kevesebb szerotonint tud előállítani. A benne lévő aminosavak stresszhormon előállítását támogatják, melynek következtében a vérnyomás megemelkedik és sokkal inkább éberek leszünk, mintsem elálmosodnánk.

Alkohol

Egy pörgős nap után sokan oldják ezzel a stresszt és akarnak ellazulni. Azonban az alkoholos italok többet ártanak, mint használnak. Már néhány pohár is felborítja az alvási ritmust. Az ember hirtelen elálmosodik és egyből mély alvásba zuhan, átugorva az első fázis, a gyors szemmozgásos REM szakaszt. Időnként belefér természetesen 1-1 pohár esténként, de ha lehet, a lefekvés előtti italunk többnyire ne alkohol legyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét