A fogyni vágyás próbára teszi az embert. Gyakran olyan dolgokba is belemegyünk, amiket +egyébként nem tennénk meg, de a fogyás iránti vágyunk mindennél erősebb. Pedig ha nem megfelelő módszert választunk, komoly egészségi problémákat okozhatunk magunknak. Nézzük, mik azok a dolgok, amiket soha ne kövessünk el a fogyás érdekében!

Éhezés, böjtölés vagy nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend

Ezen módszerek mindegyike kalóriacsökkenést eredményez, azonban az elvesztett súly magában foglalja az izmokat és az anyagcserénk is tönkre fog menni. A drasztikus kalória megvonás magasabb testzsír százalékhoz vezet, mai növeli a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Hacsak nem orvosi javaslatra történik, a kalóriabevitelt ne csökkentsük napi 1200 alá. Máskülönben nem fogunk elegendő tápanyaghoz jutni ahhoz, hogy a mindennapos tevékenységeinket ellássuk és kielégítsük az éhségérzetünket. Tartsuk észben, hogy a gyors fogyás visszaüt! Több zsír és kevesebb izom lesz rajtunk, főként igaz ez, ha már elmúltunk 50 évesek.

Ne szedjünk túlzott ígéretekkel kecsegtető fogyókúrás készítményeket!

Ha túl jól hangzik, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is az! A fogyókúrás tablettákat gyártó cégeknek nem kell bebizonyítaniuk, hogy a készítményeik valóban hatásosak. Ezenkívül lehet, hogy azt állítják, az összetevők természetesek, de ebben se legyünk biztosak. Ha fogyókúrás tablettát szeretnénk szedni, előbb kérdezzük meg róla az orvosunkat! A legjobb, ha arra koncentrálunk, ami valóban elősegíti a fogyást, azaz az étrend átalakítására.

Méregtelenítés

A méregtelenítés után valóban kevesebb lesz a súlyunk, ám amit leadunk magunkról, az csupán víz és széklet. A méregtelenítés emellett veszélyes is lehet. Sok folyadékot veszíteni igen kockázatos és ha mindezt böjtöléssel kombináljuk, még kockázatosabb. A testünk képes kiválasztani a toxinokat, tökéletesen méregteleníti önmagát. A mesterséges méregtelenítés tehát szükségtelen és komoly károkat okozhat szervezetünk működésében. Méregtelenítés helyett inkább figyeljünk arra, hogy mit eszünk és igyunk sok vizet!

Beöntés, hánytatás, hashajtás

Ezek az egészségtelen és káros szokások egyre elterjedtebbek, főként a fiatal nők körében. Az első lépést jelentik a táplálkozási zavarok kialakulása felé. A gyomorsav rendkívül erős, mivel le kell bontania a bevitt élelmiszert és elő kell segítenie a hasznos anyagok felszívódását. A gyomortartalomnak a gyomorban kell maradnia, nem kell onnan erőszakkal eltávolítani hánytatással, hashajtással vagy beöntéssel. Ezek a módszerek egyes ráktípusok kialakulásának esélyét is növelik és rontják a fogak minőségét. Nem beszélve az extrém folyadék veszteségről, ami kiszáradáshoz vezethet.

Extrém edzés

A túlzottan megerőltető mozgás inkább káros, mint hasznos. Kiszáradást, sérüléseket, az elektrolit egyensúly felborulását okozhatja. Szakemberek szerint heti 5 nap 30 perces, közepes intenzitású edzés vagy 20 perces intenzív edzés az ideális. Erősítő edzéseket, melyek az összes izmot megmozgatják, heti 3-szor végezzünk. Sokan azt gondolják, hogy minél többet mozognak, annál jobbat tesznek magunknak. Azonban az edzésben is létezik egészségtelen mérték! Törekedjünk a fokozatosságra és az arany középútra ezen a téren is.

Dohányzás

Köztudott, hogy a modellek nem az egészséges életmóddal, hanem leginkább a dohányzással tartják a súlyukat. Ennek a módszernek azonban számtalan komoly egészségi kockázata van. A nikotin ugyan elnyomja az étvágyat és pörgeti az anyagcserét, viszont akár az életünkkel is fizethetünk érte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét