Mindegy, hogy mit készítesz benne, ráégett ételmaradékok nélkül kizárt, hogy megúszd a sütést. A tepsik elmosogatása minden háziasszony leginkább utált feladatai közé tartozik, hiszen nem elég átsimogatni a szivaccsal, alaposan dörzsölnöd, súrolnod kell, bevetned minden fortélyt, és még ezek után is csak akkor lesz makulátlanul tiszta a tepsid, ha nagy szerencséd van. Most mutatunk egy trükköt, amivel jóval egyszerűbben megoldhatod ezt a problémát!

Amire szükséged lesz:
– szódabikarbóna
– mosogatószer vagy folyékony szappan
– narancs vagy citrom illóolaj

Így csináld!

Először tégy 2-3 evőkanál mosogatószert a tepsibe és oszlasd el benne egyenletesen, hogy minden szennyeződést befedj vele. Ezután adj hozzá 10-15 csepp citrusos illóolajat, amivel fellazíthatod még a legmakacsabb odaégett és ragacsos ételmaradékot is. Végül szórd be az egészet alaposan szódabikarbónával. Hatására a leginkább odaégett foltokat is könnyedén le tudod majd törölni a tepsi aljáról. Az egészre önts forró vizet és hagyd állni legalább 30 percig.
Fél óra múlva a feloldódott, ételmaradékkal teli vizet öntsd le a tepsiről. Vigyázz, nehogy a ruhádra fröccsenjen! Öblítsd el a tepsit sima vízzel és szivaccsal dörzsöld át, hogy minden ételmaradék lejöjjön róla. Ezután mosogatószerrel egyszerűen mosd el és ha még volna olyan folt, ami így sem akar lejönni, dörzsöld át szódabikarbónával.

Ennél egyszerűbb és hatékonyabb módszer nem létezik a koszos tepsik elmosására. Hogy sokáig megőrizd tepsid szép állapotát és megelőzd az odaégett foltokat, minden használat előtt tégy alufóliát vagy sütőpapírt az aljára! Ezt sütés után egyszerűen csak kiveszed a tepsiből és a kukába dobod, mosogatnod pedig már egyetlen lépésben kell.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét