Lehet, hogy a nap ellen védekezel vele, de lehet, hogy egy adott márkanév miatt viseled szívesen. Ami biztos, ha hozzád nőtt a kedvenc baseball sapkád, kincsként szeretnél vigyázni rá. Éppen ezért rémülsz meg, ha szóba kerül a mosás, hiszen a baseball sapka ebből a szempontból kényes darab. Elveszítheti a formáját, sültje megtörhet és hordhatatlanná válhat. Márpedig a sapka könnyen koszolódik, főleg, ha ragaszkodsz hozzá és mindennapos viseleted. Most megtudhatod, hogyan mosd ki a baseball sapkát úgy, hogy az égvilágon semmi baja ne essen!

Így csináld!

Ha baseball sapka rajongó vagy, valószínűleg sokféle tippet hallottál már a mosásával kapcsolatban. Egyesek esküsznek a mosogatógépre, mások mosógépbe dobják, de sokszor éppen ez okozza a katasztrófát. Az igazság az, hogy a baseball sapka esetében a legbiztonságosabb tisztítási módszer a kézzel történő mosás.

Előkezelésként kezdd egy folteltávolítóval. Ezt alaposan oszlasd el a sapkán, koncentrálj azokra a részekre, melyek a leginkább piszkosak. Tégy belőle a foltokra és a sapka homlokot fedő peremére. Egy lavórt tölts meg meleg vízzel és adj hozzá egy kevés folyékony mosószert. Áztasd ebben a sapkát kb. 3 órán át és jól dolgozd bele a mosószeres vizet a sapkába finom nyomkodással. Ehhez használhatsz egy puha rongyot vagy egy lágy sörtéjű fogkefét is. A 3 óra leteltével alaposan öblítsd ki a mosószert a sapkából tiszta vízzel. Használd a zuhanyfejet, ami nagy nyomással intenzívebben segíti a kiöblítést.

Ha a baseball sapkádon matrica van, azt mosás előtt takard le egy darabka műanyag fóliával, hogy ne törjön meg, miközben dörzsölöd, keféled a sapkát.

Ha a baseball sapka erősen ereszti a színét, mosásához ne használj mosószert, mert ez még inkább kioldja a festéket. Ilyenkor a legjobb, ha sima vízzel végzed a tisztítást.

Mosógépben

Megpróbálhatod mosógépbe tenni a baseball sapkát, ám tudd, hogy ez kockázatos művelet. Csak olyan gépnél jöhet szóba, amelyik elöltöltős. A finom ruhákhoz való kímélő programot használd és soha ne moss forró vízben! A víz hőmérséklete legyen langyos vagy hideg. Mosás után ne tedd a szárítógépbe, mindig szabad levegőn hagyd megszáradni a sapkát.

Szárítás

A szárítás során a fő hangsúly a sapka formájának megőrzésén van. A legjobb, ha kitömöd a sapkát! Csavarj össze egy törölközőt és béleld ki vele a még nedves sapkát, majd hagyd így megszáradni.

Két mosás között

Akármilyen óvatosan is csinálod, a mosás nem tesz jót a baseball sapkának, ezért csak ritkán ajánlott. Viszont megvan a módja annak, hogy két mosás között is frissen tartsd a sapkát! Ha gyakran hordod, hetente-kéthetente szórd be alaposan szódabikarbónával, enyhén dörzsöld is be vele, majd hagyd így néhány órán át. Utána egyszerűen rázd le róla a szódabikarbónát.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here