Legközelebb, amikor a gyönyörű rózsacsokor az asztalodon hervadozni kezd, jusson eszedbe, hogy egy kis ügyeskedéssel új életet lehelhetsz a szirmokba. A rózsaszirmok megnyugtató illatát konzerválhatod potpourri formájában, ami nagyon hangulatos díszítőeleme is lehet a hálónak vagy a nappalinak. Készítheted akár ajándékba is!

Amire szükséged lesz:
– egy tucat rózsa
– nagy tálca
– újságpapír vagy karton
– ½ teáskanál őrölt fahéj
– ½ teáskanál szárított levendula
– rózsa illóolaj vagy rózsavíz tetszőlegesen
– lezárható tégely
– fixáló

1. A virágról szedjük le a szirmokat. A tálcára tegyünk újságpaprít vagy kartont és terítsük ki rá a szirmokat, hogy ki tudjanak száradni. Meleg, száraz helyen ez 2-3 napot vesz igénybe.

2. Amikor a szirmok széle már száraz, tegyük be a lezárható üvegbe. Hogy az illatuk megmaradjon, adjunk hozzájuk fixálót. Szórjuk rájuk a fahéjat és a levendulát, majd csepegtessünk rájuk 4-5 csepp rózsa illóolajat vagy rózsavizet. Zárjuk le a tégelyt és jól rázzuk össze. Meleg, száraz helyen hagyjuk állni 24 órán át, majd újra rázzuk össze.

3. Nyisd ki az üveget és élvezd saját készítésű potpourrid varázslatos illatát! Ha erősebb illatra vágysz, tégy hozzá még ¼ tesákanál fahéjat és levendulát és pár csepp illóolajat. Ezután újra zárd vissza a tégelyt, rázd össze a szirmokat és hagyd állni 24 órán át vagy akár egy hétig. Minden másnap rázd fel!

2 hozzászólás

    • Például gyógynövény-szaküzletekben kapható nőszirom, vagy lehet akár konyakot is permetezni rá. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét