A hús kiolvasztása bizonyos szempontból veszélyes konyhai művelet, hiszen a baktériumok villámgyorsan megtalálják maguknak az utat. A hús külső rétegén már 4 Celsius fok felett megtelepednek, és csupán néhány órába telik, hogy elkezdjenek szaporodni is. Ez pedig még akkor is érvényes, ha a hús belseje még fagyott állapotban van. Ha nem megfelelően végzed a kiolvasztást, az egészségre komoly veszélyt jelentő baktériumok szintje drasztikus mértéket érhet el.

A baktériumok számára a legideálisabb a 4-60 Celsius fok közötti hőmérséklet. Minél gyorsabban szaporodnak, annál nagyobb az esélye, hogy megbetegítenek. A felolvasztott húst megfőzni még nem biztos módszer a baktériumok tökéletes elpusztítására. Egyes kórokozók, mint a Staphylococcus, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, sőt, hő hatására még toxikusabbak lesznek.

A hús megfelelő kiolvasztását nem lehet akárhogyan csinálni. Mindössze három módszer létezik, amivel biztonságosnak felhasználhatod a fagyasztóból kivett húst.

1. Kiolvasztás hűtőben

A fagyott húst a hűtőben kiolvasztani a legbiztonságosabb módszer. Ugyanakkor a leglassúbb is. Egy 4 db-os csirkemellre vagy egy 2 kg-os marhahúsra 1 napot számolj. Tedd a húst egy tányérra, mert olvadás közben levet fog engedni. Kiolvasztás után a darált hús és a csirkehús 3 napig maradhat a hűtőben, a marha- és a sertéshús pedig legfeljebb 5 napig.

2. Kiolvasztás vízben

Vízben áztatni a fagyott húst gyorsabb módja a kiolvasztásnak. A fagyott húst csomagold ki és légmentesen zárható tasakba tedd, hogy megelőzd a baktériumok megjelenését, és megakadályozd, hogy a hús magába szívja a vizet. Egy mély tálat tölts meg hideg vízzel, és tedd bele a húst úgy, hogy az ne merüljön el benne teljesen. A vizet 30 percenként cseréld. Ezzel a módszerrel egy 0,4 kg-os húst kevesebb mint 1 óra alatt kiolvaszthatsz. 1,5-2 kg hús kiolvasztásához kb. 3 órára lesz szükség. Kiolvasztás után azonnal főzd meg a húst, hogy a baktériumoknak ne legyen ideje a támadásra.

3. Kiolvasztás mikróban

A leggyorsabb módszer, azonban van hátulütője is. Fennáll ugyanis a veszélye, hogy olvasztás közben részben meg is főzöd a húst, ami ezzel elveszti az ízét. Ezért válaszd a kiolvasztó programot, ami megelőzi ezt. A mikróban való kiolvasztás után a húst azonnal készítsd el!

1 hozzászólás

  1. Helló ..Én minden esetben a fagyott húst .miután este kivettem a hütőből sóval behintem ..ráteszem a foliát és visszateszem a hütő aljapolcra…reggelre szépen felolvad és a só is átjárja …szalvettával letörlöm és előkészitem ……

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét