Nyár közepén nemcsak a mezőkön, de a kiskertedben is csak úgy burjánzanak a féltő gonddal nevelt gyógynövények. Szempillantás alatt beköszönt azonban az ősz, amikor ezeknek a növényeknek nagyon hasznát vehetjük megfázás és influenza ellen, immunerősítéshez vagy éppen az energiáink szinten tartásához. A gyógynövények sem élnek azonban örökké, ha a leveleik elkezdenek megbarnulni, már nem sokat kezdhetünk velük. Most megtudhatod, hogyan szárítsd meg őket, hogy megőrizzék hatóanyagaikat és segítségedre lehessenek, mikor szükséged van rájuk!

Mikor szedd le?

Hogy melyik gyógynövénynek mi a pontos érési ideje, annak utána kell járnod. Az egyes fajtákat különböző évszakokban, mi több, különböző napszakokban érdemes betakarítani ahhoz, hogy maximális hatóanyagtartalommal rendelkezzenek majd a tárolás utáni felhasználáskor is. A gyökereket jellemezően késő ősszel vagy kora tavasszal kell begyűjteni, míg a leveleket közvetlenül virágzás előtt javasolt leszedni. Ha a gyógynövénynek a virágát használjuk fel, akkor kinyíláskor szedjük le, míg a leveles, virágos szárakat az aktív virágzás időszakában gyűjtsük.

Szárítás

Ha begyűjtötted a gyógynövényt, kösd kisebb csokrokba és fejjel lefelé lógasd fel árnyékos, meleg helyen, ahol kellőképpen tud szellőzni is. A kiszáradás nagyjából egy hetet vesz igénybe, de az egyes növények száradási ideje igen eltérő lehet. Hogy ne hibázz, inkább naponta ellenőrizd őket! Ha nem szeretnéd vagy nem tudod fellógatni, a gyógynövényeket egy rácsra is kiterítheted és tárolhatod egy nem használatos asztalon vagy a konyhapult egy részén is. Fontos, hogy ne közvetlenül a felületre terítsd, mert ha nem tudnak levegőzni, rothadásnak indulnak.

Szárítás után kell különválogatnod a növény azon részeit, amelyeket felhasználsz. A szárakról leszedni a leveleket vagy a virágokat, a felesleges részeket pedig kidobhatod.

Amennyiben a gyógynövény gyökerét szeretnéd felhasználni, begyűjtés után tisztítsd meg és aprítsd fel, majd kiterítve szárítsd meg.

Tárolás

Amikor a teljesen kiszárított növények hasznos részeit különválogattad, tedd légmentesen lezárható edénybe, a legjobb erre a célra a befőttesüveg. Címkézd fel és tárold olyan helyen, ahol soha nem érheti közvetlen napfény.

A megfelelően kiszárított gyógynövényeket akár 2 évig is eltarthatod és felhasználhatod. Azért nem árt rendszeresen ellenőrizni őket az üvegben, hogy nem kezdtek-e el penészedni vagy nem változott-e meg a színük, illatuk. Ha arra gyanakszol, hogy megromolhattak, ne kockáztass, dobd ki őket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét