Esős időben sem szeretnél lemondani a vászoncipődről vagy a tornacipődről? Semmi gond, mert erre otthon is megtalálod a megoldást! A titkos eszköz, amire szükséged van, valószínűleg ott lapul a fiókodban, csak használnod kell!

A titok pedig nem más, mint a gyertya. Egy egyszerű, közönséges gyertya, ami paraffin viaszból készül. Nézzük meg alaposabban, mit is tud ez az anyag!
Olvasdáspontja 46-68 Celsius fok között van, szagtalan, önmagában színtelen és a legfontosabb, hogy nem oldódik vízben, tökéletesen vízálló. Ezek után nincs más teendő, mint ráapplikálni a cipődre, hogy az eső ne tudjon benne kárt tenni!

1. Tisztítás

A legelső lépés, hogy felkészíted a cipődet a viaszozásra, azaz alaposan megtisztítod. Se por, sem más szennyeződés nem maradjon rajta! Szösztelenítsd is! Ha kimostad, hagyd teljesen megszáradni, csak ezután fogj hozzá a viaszozáshoz!

2. Gyertya kiválasztása

Fehér, natúr gyertyát válassz, mert a színezetteknek a felolvasztott viasza is színes, azt pedig nem szeretnéd rácsepegtetni a cipődre! Hosszú gyertyát használj, hogy mindkét cipőre elengedő legyen.

3. Viaszozz!

Fogd a gyertyát és alaposan dörzsöld át vele a cipőket! Ne hagyj ki egyetlen centit sem, hiszen a víz nagyon találékony, utat tör magának a legapróbb helyen is. Ne aggódj, a túl vastag réteg viasz sem probléma, hiszen felmelegítéskor el fog tűnni.

4. Olvassz!

Egy hajszárító segítségével olvaszd rá a viaszt a cipőkre! Egészen közel is tarthatod hozzá a hajszárítót, hiszen legalább 46 fokra fel kell hevülnie a viasznak, hogy olvadni tudjon. Mikor elkezd olvadni, kissé rémisztő lehet, hiszen a cipőd először foltos lesz. De ez hamarosan eltűnik és a lábbelid úgy fog kinézni, mint új korában. Kb. 30 másodperc után a viasz teljesen felolvad és beszívódik a cipődbe, azaz láthatatlanná válik.

Ezután rögtön tesztelheted is, hogy mennyire lettek vízállók az új cipőid! Természetesen nem arra valók, hogy a medencében ugrálj velük, de ha az utcán esőben járkálsz vagy belelépsz egy pocsolyába, arra tökéletesen meg fognak felelni, hogy a cipőd ne ázzon át.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét