Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 1 csomag szárított élesztő
– 2 tojás
– 2 tojássárgája
– 2,5 dl tej
– 2 evőkanál kristálycukor
– 10 dkg vaj
– olaj
– kristálycukor és őrölt fahéj a tetejére
– fém üdítős dobozok

Így készítsd el!

1. A lisztbe szitáld bele az élesztőt. Egyenként add hozzá a tojásokat és a tojássárgákat. A tejet langyosítsd meg, hogy kéz meleg legyen, majd csurgasd rá a tojásos-lisztes keverékhez. Végül add hozzá a kristálycukrot és dolgozd össze kézzel vagy dagasztó karral. Amikor a tészta elválik az edény falától, add hozzá az olvasztott vajat és teljesen dolgozd össze a tésztával.

2. A tésztát tedd egy tálba, takard le egy konyharuhával és tedd meleg helyre. Keleszd legalább 1 órán át. Amikor mérete a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, majd vágj belőle 2 cm széles csíkokat. A fém dobozokat csavard körbe alufóliával és vékonyan kend meg őket olajjal.

3. A tésztacsíkokat csavard szorosan a dobozra úgy, hogy a csíkok kissé fedjék egymást. Ezután kend le a tésztát olajjal, majd forgasd cukorral kevert fahéjba.

4. A fém dobozokat egy sütőpapírral bélelt tálcára tedd, majd a 175 fokra előmelegített sütőbe told be. 3-4 percenként 90 fokot fordíts a dobozokon, hogy minden oldalán egyenletesen átsüljön a tészta. 15 percnél tovább ne süsd, ennyi idő alatt a vékony tészta szép aranybarnára pirul. A formáról egyszerűen lecsúsztathatod, ha elkészült.

1 hozzászólás

  1. Mivel az üdítősdoboz és maga az alufólia is alumíniumból van, ami szörnyen rákkeltő, ezért valami más megoldáshoz kell folyamodnia mindenkinek a saját és családja, (vagy akinek süti a sütit ) érédekében. Hirtelen arra gondoltam, hogy pl. borosüvegre is rá lehet tekerni a tésztát, bár ebben az esetben hideg sütőbe kell tenni, hogy az üveg ne robbanjon szét. Van-e valakinek más javaslata az alumínium elkerülése érdekében?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét