2021 júliusában Gigi Hadid megosztott egy levelet, amelyben kérte a fotósokat, a sajtót és a rajongóit, hogy takarják ki a kislánya arcát a képeken. Egyre több szülő, beleértve a hírességeket is, kitakarja vagy elhomályosítja a gyermeke arcát a képeken, mielőtt feltöltené azokat a közösségi oldalakra. Mások csak hátulról mutatják meg a gyerekeiket, vagy pedig egyáltalán meg sem mutatják őket.
Sok szülőt foglalkoztatja a gyermeke privát szférája a közösségi média tekintetében, és íme az ok, hogy miért.

Mindez arról szól, hogy a gyerekek hozhassák meg a döntést.

A fotósoknak, sajtónak és rajongóknak címzett közleményében Gigi Hadid azt írta, nem szeretné, ha a kislánya, Khai arcát megmutatnák a fotókon. A modell azt mondta, hogy védeni akarja a gyermekét azzal, hogy nem mutatja meg az arcát, de így is készül róla egy-egy kép. Kérte a készítőiktől, hogy homályosítsák el rajtuk Khai arcát, és elmagyarázta, hogy miért fontos ez: a lányának kell eldöntenie, hogy mit akar megosztani magáról.

“Tudjátok, mi szándékosan nem mutattuk meg soha a lányunk arcát a közösségi médiában. Azt szeretnénk, hogy eldönthesse, hogyan mutatja meg magát a világnak, mikor annyi idős lesz, és hogy a lehető legnormálisabb gyerekkor jusson neki, anélkül, hogy aggódnia kéne a nyilvánosság miatt, amit nem is ő választott” – mondta Gigi.

Más sztárszülők is vannak, akik úgy döntöttek, hogy elrejtik a nyilvánosság elől a gyerekeik arcát, és Kristen Bell egy közülük. Gyakran használ emojikat, hogy eltakarja a feltöltött képeken a gyerekei arcát. És ugyanebből az okból teszi – szeretné, hogy a gyerekei saját döntést hozzanak.

“Úgy érzem, én választottam a karriert, ami nagy nyilvánossággal jár. Én választottam, hogy beszéljenek rólam, én választottam, hogy képek készüljenek rólam. Még nem ismerem őket. Nem tudom, hogy akarják-e ezt. Tehát egyáltalán nincs jogom választani helyettük” – mondta Kristen.

A magánéletükről szól.

A gyermeki jogok támogatói arra ösztönzik a szülőket, hogy kétszer is gondolják meg, mielőtt információkat osztanak meg a gyerekekről, beleértve a képeket is, mivel ellentmondás van a gyermek jogai és a szülő jogai között. A szakértők azt mondják, hogy fontos megkérdezni a gyereket, hogy szeretné-e, hogy képeket osszanak meg róla a világgal vagy sem. Ezek a beszélgetések megadják neki az önrendelkezés, tisztelet és a szülői támogatás nagyon is szükségszerű érzését, és támogatják az identitásuk fejlődését.

A biztonságról szól.

Egy másik ok, amiért sok édesanya és édesapa inkább elrejti a gyermeke arcát az, hogy a túl sok megosztás veszélyes lehet. Soha nem tudhatod, hogy ki látja a fotókat és mire akarja használni. Sajnos vannak az interneten olyan emberek, akik árthatnak a gyermekednek. A fotókat, amiket te jó szándékkal osztasz meg, hogy megmutasd, milyen aranyos, gyönyörű, okos vagy tehetséges a gyermeked, mások olyan célokra használhatják, amikre lehet, hogy soha nem is gondoltál.

Minden szülőnek megvan a maga oka, hogy miért oszt vagy nem oszt meg képeket a gyerekéről a közösségi médiában. De bármi is legyen ez az ok, jó ötlet átgondolni, hogy milyen információkat osztunk meg a világgal. Korábban egy cikkben már írtunk arról, hogy melyek azok a képek, amiket jobb nem megosztani a nyilvánossággal. Reméljük, hogy hasznos információkkal szolgáltunk.

Te osztasz meg képet a gyerekedről a közösségi oldalakon? Megmutatod az arcát? Miért vagy miért nem? Mondd el az érvedet vagy ellenérvedet egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét