Amikor a hűtődben egyes élelmiszerek a romlás jeleit mutatják, sokszor nem lehetsz benne biztos, hogy fogyaszthatók-e még vagy jobb, ha kidobod őket. Ártalmas lehet-e egy kis penész? Vannak, akik levágják a penészes darabot és a többi részt nyugodt szívvel elfogyasztják, ugyanakkor kórokozók szempontjából nézve nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Ugyanis minden azon múlik, hogy milyen élelmiszeren található az a penész.

Ezeket a penészes ételeket fogyaszthatod!

1. Száraz szalámik, szárazon pácolt húskészítmények

Ezeknél az élelmiszereknél természetes a penész. A hivatalos álláspont szerint azonban csak úgy célszerű őket fogyasztani, hogy a penészes részüket levágod.

2. Penész nélkül készült kemény sajtok

Azoknál a sajtoknál, ahol a penész nem képezi a készítési folyamat szerves részét, általában nem is tud a penész mélyra hatolni a sajtban. A parmezán, a pecorino, a cheddar sajtoknál kb. fél centis vastagságban érdemes levágni a penészes részt. Vágásrkor figyelj arra, hogy a penészes kés ne érintse a sajt ép részeit.

3. Penésszel készült kemény sajtok

Ilyen pl. a gorgonzola is, amiről kb. 2 cm-es vastagságban érdemes levágni a penészt, hogy fogyasztható legyen.

4. Keményebb zöldségek és gyümölcsök

A hangsúly itt a keményen van, hiszen ahogyan a sajtok esetében, hogy a zöldségeknél és gyümölcsöknél sem tud olyan mélyre hatolni a penész, ha kemény a növény felülete. A káposzta, a paprika, a sárgarépa penészes foltjait szintén kb. 2 centis vastagságban vágd ki, hogy fogyaszthatók legyenek.

Ezeket a penészes ételeket dobd a szemétbe!

1. Joghurt és tejföl

A magas nedvességtartalmú élelmiszereken a penész könnyebben kialakul. Ugyanakkor nehezebb is észrevenni a vékony gyökereit és leágazásait a felszín alatt.

2. Egyes sajtok

A lágy sajtok, mint a brie, a camambert vagy a kék sajt nem fogyaszthatók penészesen. Igaz ez a kecskesajtokra, a túróra és a krémsajtokra, valamint a szeletelt sajtokra is.

3. Lekvárok

A penészes lekvárok mikotoxint tartalmazhatnak, egy olyan anyagot, ami képes megbetegíteni. Éppen ezért nem elég, ha a penészes foltot eltávolítjuk, az egész üveg lekvárt ki kell dobni a szemétbe.

4. Puha zöldségek és gyümölcsök

Uborka, paradicsom, barack, bogyós gyümölcsök – ezeket a penész könnyen megtámadja és képes mélyen beléjük hatolni. Mivel nagyon gyorsan terjed is bennük, ha penészre utaló jelet látunk, az egész gyümölcsöt vagy zöldséget dobjuk ki.

5. Kenyér és pékáruk

Ezek porózus élelmiszerek, melyekben a penészgomba mélyen gyökeret ereszt. Ha kis helyen felüti a fejét rajtuk a penész, az élelmiszerek semelyik része nem fogyasztható.

6. Főtt ételmaradékok

Tésztával, húsból, szárnyasból vagy gabonából készült főtt ételek esetében a penész teljesen kizáró tényező fogyasztás szempontjából. Ha a korábban eltelt ételen penészgombát látsz megjelenni, eszedbe se jusson elfogyasztani!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét