Dús, buja pázsitról álmodozol? Saját kertedben is megvalósíthatod ezt, ha tudod, mikor van a legideálisabb időszak a fűmag elvetésére! Ehhez azonban ismerned kell a választott fűmag típusát, hiszen mint minden növény esetében, a fűnél is meghatározó, hogy a hidegebb vagy melegebb időjárást kedveli jobban.

A meleg időjárást kedvelő fűfajták szárazságtűrők és leginkább az enyhe teleket kedvelik. Mivel 20 fok feletti átlaghőmérsékleten csíráznak a legjobban, nyáron érdemes őket elvetni. Közvetlenül esőzések előtt ne szórjuk el a fűmagot, mert a túl sok nedvesség megzavarhatja a csírázás folyamatát. Eső után elvetni a magot lehet, de száraz talajban általában könnyebb az ültetés.

A hideg időjárást kedvelő fűfajtáknál nem okoz problémát, ha télen az átlaghőmérséklet jóval 0 fok alatt van, sőt, kifejezetten ez tesz jót nekik. A nyári forróságot azonban nem bírják, ilyenkor van a nyugalmi időszakuk. Általában tavasszal és ősszel fejlődnek. Több nedvességet igényelnek, az ilyen típusú fűmagot leginkább szeptember végén, október közepén érdemes elvetni, olyan időszakban, mikor azátlaghőmérséklet 15 fok alá csökken.

Ha a talajt gyomirtóval kezeltük, utána legalább 1 hónapot várjunk és csak aztán fogjunk hozzá a fűmag elvetéséhez. Egyes esetekben – pl. ha ujjasmuhar irtásához megfelelő szert használtunk – ez az idő még több lehet, akár 4 hónapot is kell várnunk vetés előtt.
A fűmag elvetése nemcsak ebből a szempontból igényel előkészületeket. Mielőtt elkezdenénk, szánjunk rá egy hétvégét, hogy felkészítsük a talajt a fűmag fogadására. Lazítsuk fel a földet kb. 5 cm-es mélységig, ezzel eltávolíthatjuk a benne lévő, fűmag növekedését akadályozó dolgokat, pl. gallyakat, köveket. Ha egyenetlen az udvar, friss földdel pótoljuk ki a lyukakat, ezzel megakadályozhatjuk, hogy az esővíz egyes helyeken megüljön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét