Mivel az alvás a jó egészség és a jó közérzet egyik fontos tényezője, érdemes tudni, hogyan is jobb aludni. Nem mindegy, milyen pózban töltjük el azt a 6-8 órát éjszaka, ha frissen, kipihenten szeretnénk ébredni és szeretnénk megadni szervezetünknek azt a nyugodt pihenést, amire minden egyes nap szüksége van.

Kutatások szerint jól kell megválasztani az alvási pozíciónkat. Erre lefekvéskor mindenképpen oda tudunk figyelni, éjszaka pedig, ha néha felriadunk, érdemes visszahelyezkedni a megfelelő testhelyzetbe. Hogy hogyan is kell jól csinálni? Tudományos alapokon mondhatjuk, hogy a legjobb, ha a bal oldalunkon alszunk. Mégpedig ezért:

A bal oldalon aludni egészséges szokás

A nyirokrendszer a szív felett helyezkedik el, mikor a bal oldalunkon fekszünk, lehetővé tesszük jobb működését. Több ideje és alkalma lesz a rendszernek a toxinok kiszűrésére és a nyirokcsomók megtisztítására, valamint a nyirokfolyadék is egyenletesebben tud áramlani.

A jobb oldalon aludni egészségtelen

Ha a jobb oldaladon fekve töltöd az éjszakát, azt az emésztőrendszered is megsínyli. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy már eleve puffadt, felfúvódott hassal ébredsz.

Csökkentheted a gyomorsavat

Egy vizsgálat bebizonyította, hogy kevesebb gyomorsav termelődik azoknál, akik a bal oldalukon alszanak. Ezzel csökken a gyomorégés és a reflux esélye, míg a jobb oldalon alvóknál erősödnek a tünetek.

Javíthatod a vérkeringést

Várandósság alatt gyakran javasolják a bal oldalon való alvást, éppen azért, mert ilyenkor a testben fokozódik a vérkeringés. Ennek terhesség alatt még nagyobb a jelentősége, de az megfelelő éjszakai vérkeringés mindenki számára fontos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét