Túl csábító volt a zöldségesnél a paradicsom? Vagy a gyönyörű gyümölcsöknek nem bírtál ellenállni? Ha a szemed többet kívánt, semmi gond! A túlérett, nyers fogyasztásra már alkalmatlanná vált zöldségeket és gyümölcsöket sem kell a kukába dobnod. Szinte mindent felhasználhatsz különböző ételek elkészítéséhez!

Paradicsom

A megpuhult, ráncos paradicsomokat már senkinek sincs kedve felvágni és beledobni a friss zöldségek közé egy salátába. Sokkal jobban teszed, ha felaprítod és villával pépesíted, amennyire csak tudod. Kitűnő paradicsomszósz lesz belőle néhány fűszer segítségével! Máris nekiállhatsz szószos tésztát készíteni! Ha mégsem lenne kedved rögtön elkészíteni, hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban pedig 6 hónapig tárolhatod.

Szőlő

Ha a szőlőn észreveszed a fonnyadás jeleit, mosd meg, szárítsd meg, majd magozd ki a szemeket. Egy visszazárható tasakban tedd a fagyasztóba. Mikor kiveszed, finom jeges rágcsálnivalót kapsz, de akár sorbetet vagy más italokat is készíthetsz belőle!

Bogyós gyümölcsök

Az epret, áfonyát, málnát először egy tálcán fagyaszd le. Ezzel megelőzheted, hogy egy nagy fagyott gombóccá álljanak össze a bogyók. Utána tedd őket lezárható nejlon tasakba. Ideálisak lekvárok, smoothie-k, tortakrémek, pohárkrémek vagy akár egy egészséges reggeli elkészítéséhez.

Fűszerek

Mikor a friss fűszernövények felett eljár az idő, némi olaj hozzáadásával aprítsd össze őket. A kapott fűszer-turmixot jégkockatartóban akár 6 hónapig is eltárolhatod. Szószokhoz, salátaöntetekhez kitűnő megoldás.

Banán

A túlérett, pépessé vált banánnak a legjobb felhasználási módja, ha banánkenyeret készítünk belőle. Ha viszont nincs kedves sütögetni, egyszerűen hámozd meg és nyomkodd össze a banánt, majd egy lezárható nejlon tasakban tedd a fagyasztóba. Később akár bébiétel készítéséhez is felhasználhatod.

Citrusfélék

Ezeket a legjobb nem egészben, hanem hasznos részeire szétbontva fagyasztani. A héját reszeld le és fagyaszd le. Később kiváló lesz a süteményekbe. A levét facsard ki és jégkockatartóban tedd a fagyasztóba. Levesekhez, szószokhoz, jeges italokhoz felhasználhatod.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here