Mostanában túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy a testünk számára hasznos ételeket fogyasszunk, hogy eleget mozogjunk, és rendszeresen járjunk orvosi vizsgálatokra. Amikor egészségünket elhanyagoljuk, testünk különböző módokon jelzi, hogy valami nincs rendben, és ideje cselekedni, ha el akarjuk kerülni a komolyabb problémákat. Csak meg kell értenünk ezeket a jeleket, hogy még idejében léphessünk.

1. Viszkető kiütések

Ha nem tudsz szabadulni a viszketéstől, és kiütéseket is észrevettél magadon, lehetséges, hogy a gluténra vagy érzékeny. Ezt egy egyszerű teszttel kiderítheted az orvosod segítségével! Ha a teszt pozitív lesz, az egyetlen megoldást a gluténmentes étrend jelenti.

2. 80 cm-nél szélesebb csípő

Ha észreveszed, hogy átlépte a csípőméreted ezt a bűvös határt, menj el orvosi ellenőrzésre, hogy kiderüljön, minden rendben van-e az egészségeddel. Ez ugyanis a cukorbetegség és a metabolikus szindróma egyik tünete is lehet. Ha emellett még állandó fáradékonyságot, gyengülő koncentrációt és gyakori vizelési ingert is tapasztalsz, ne halogasd az orvos felkeresését!

3. Sárga foltok a szem környékén

A xanthelasma akkor alakul ki, amikor a bőr alatt zsír halmozódik fel. Ez lehet a magas koleszterinszint jele is, ami nagyban megnöveli a szívbetegség kockázatát. Ugyanakkor jelezhet érszűkületet is, ami szívrohamig is fajulhat.

4. Sötét karikák a szem alatt

Nem, nem csak a kialvatlanság miatt lehet karikás a szemed. Ha időben lefekszel és eleget pihensz, a sötét foltok mégsem tűnnek el, lehet, hogy allergiás vagy, vagy még rosszabb esetben a veséd működésében vannak problémák.

5. Viszkető lábfej

A lábfejen nem magától viszket a bőr, hanem attól, hogy gomba fertőzte meg. Mielőbb tégy ellene, hiszen súlyosabb mértéket is ölthet durva bőrhámlással és kiütésekkel.

6. Berepedezés a szájszegletben

Ez a tünet nem csupán fájdalmas, de egyértelmű jele a B-vitamin és a vas hiányának. Krémekkel magát a berepedezett bőrt kezelheted, de hogy végleg felszámold a problémát, fogyassz tojást, zöld leveles zöldségeket és vörös húst.

7. Elvékonyodó hajszálak

Vashiány és pajzsmirigy működési rendellenesség is állhat ennek a tünetnek a hátterében. Hogy biztos legyél benne, hogy sem a vérszegénység, sem a pajzsmirigy működési zavara nem áll fenn, keresd fel orvosodat egy ellenőrzésre!

8. Töredező körmök

Azonkívül, hogy szépészeti probléma, a töredező körmök pikkelysömört, pajzsmirigy alulműködést és gombafertőzést is jelezhetnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here