Régen a szegények eledelének nevezték a valóban nagyon olcsón és kevés hozzávalóból is elkészíthető puliszkát vagy polentát. Nagyon laktató, egészséges, sokféle változatban elkészíthető, és mivel alapját a kukoricadara adja, még a gluténérzékenyek is ehetik. A polenta vagy puliszka betöltheti a köret, de akár a főétel szerepét is. Sőt, kitűnő desszert is készíthető belőle.

Kukoricaliszt vagy kukoricadara?

Mindkettőből elkészíthető. A különbség annyi, hogy ha lágyabbra szeretnéd készíteni, kukoricalisztet kell használnod, míg a keményebb, vágható változathoz kukoricadarára lesz szükség.

Mennyiség 1 főre

Mivel már kis mennyiségben is igen laktató, főételként elkészítve 1 főre 8 dkg, köretként 5 dkg kukoricadarát vagy -lisztet számolj.

Folyadék

A kukoricaliszt 4-szeres mennyiségű folyadékot igényel, a dara pedig ennél is többet. Főzni lehet vízben, de még finomabb lesz zöldségleves alaplében elkészítve. Tejben főzve pedig lágyabb ízt kapunk.

Főzési idő

Ha instant polentát készítesz, azok 20 perc alatt elkészülnek, mivel előfözöttek. A keverésre azonban mindvégig ügyelj, mert nagyon hamar odakap.

Puliszka vagy polenta alap elkészítése – 4 adaghoz

8 dl zöldségleves alaplét forralj fel 4 dl tejjel. Kevergetés közben lassan szórj bele 30 dkg kukoricadarát. Alacsony lángon, állandó keverés mellett főzd 20 percig vagy amíg a csomagoláson írják. A végén keverhetsz bele 10 dkg parmezánt és 2 evőkanál vajat, ezután sózd, borsozd.

Pirítás serpenyőben

A polentát hidegen nagyon jól lehet szeletelni, vágni. Négyzetekre vagy rombuszokra is vághatod, majd ezeket a szeleteket pirítsd meg forró vajon oldalanként 2-3 perc alatt.

Sütőben

Kikent felfújtformába tölts polentát, a tetejére szórj reszelt sajtot, majd tedd a 220 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ha nincs ilyen formád, készíthetsz polenta-pizzát. A sütőpapírral bélelt tepsibe tégy halmot a polentából, lapítsd le, hogy kör formája legyen, tegyél rá tetszőleges feltétet és 220 fokon 15 percig süsd.

Reggelire: Polentapalacsinta

Tejben főzd ki a polentát, adj hozzá cukrot, sót, majd hagyd kihűlni. Süsd meg akkorára, mint az amerikai palacsinták. Szórd meg bőven bogyós gyümölccsel, diófélékkel, locsold meg juharsziruppal.
Ha sós változatban készítenéd el, zöldfűszeres krémtúrót, joghurtot tehetsz hozzá.

Desszertnek: Polentatorta

Adj a polentához cukrot, tegyél bele őrölt mandulát és süsd meg tortaformában. Végül mázzal vagy gyümölcsökkel díszítsd. Ha sütés után megszurkálod és megöntözöd sziruppal, kevésbé lesz száraz.

Polenta köretként

Paradicsomszósz, darált hús, hal, gombás vagy zöldséges ragu mellé kiváló köret a polenta.

Ha túl hígra sikerült

A polenta jobban besűrűsödik, ha szobahőmérsékleten hagyod magában kihűlni. Ezután könnyű vágni is. Ha ennek ellenére is túl hígnak érzed, következő alkalommal durvább szemcséjű kukoricalisztből vagy finom kukoricadarából készítsd.

Szeletelés

Éles késsel fogj neki és minden vágás után öblítsd le a pengét hideg vízzel. Ahogy a tortákat, a polentát is felszelheted zsineg segítségével.

Hasznosítsd a maradékot

A megmaradt puliszka a hűtőben 2-3 napig eláll. Mikor kiveszed, darabold fel és serpenyőben pirítsd meg. Adagonként elcsomagolva le is fagyaszthatod. Miután felengedett, pirítsd vagy grillezd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét