Az ínyen kialakult tályog nagy fájdalmat és irritációt tud okozni. Az ínynek pedig sok időbe telik a gyógyulás. A megfelelő módszerekkel azonban felgyorsíthatod ezt a folyamatot, és hamarabb szabadulhatsz a tályogtól!

Tünetek

Hogy tályog alakult ki az ínyeden, több különböző jelből is észreveheted. Először is, az ínyed fájdalmassá válik, duzzanat jelenik meg rajta, ami fehéres és vörös színű is lehet. Idővel a tályogból genny is kezd szivárogni, ami már a fertőzés kiterjedtségére utal.

Mit használj ellene?

Sok olyan természetes megoldás van, ami segítségedre lehet, hogy elősegítsd az ínyen lévő tályog gyógyulását. A fokhagyma, a sós víz, a szódabikarbóna, a szegfűszeg olaj is felhasználhatók a kezelésére. Mutatjuk, hogyan alkalmazd őket!

1. Fokhagyma

A fokhagyma magas allicin tartalma miatt kiváló baktériumölő. Ínybetegségek, többek közt tályog kezelésére ezért kitűnően alkalmazható.
Törj össze néhány gerezd fokhagymát és nyomkodd ki a levüket. Egy vattakorong segítségével törölgesd át vele a tályogot naponta többször.
Megteheted azt is, hogy egy félbevágott fokhagyma gerezdet közvetlenül az ínyre helyezel és hagyod hatni 7-10 percig.

2. Sós víz

A sós víz kiváló orvosság számos szájüregi problémára, mivel egy időre megemeli a pH-értéket, ez pedig nem kedvez a baktériumoknak.
Egy evőkanál sós vizet keverj el egy pohár vízben, öblögess vele 30 másodpercig, majd köpd ki. Addig ismételd, míg a pohár víz el nem fogy. Ezt a kezelést naponta 3-szor is elvégezheted bármilyen típusú sóval.

3. Szódabikarbóna

Ugyanúgy működik, mint a sós víz. Lúgos környezetet hoz létre a szájüregben, ami gátolja a baktériumok szaporodását, életben maradását.
Fél teáskanál szódabikarbónát és ugyanennyi sót keverj össze. Egy benedvesített vattakorongot márts bele és dörzsöld át vele a beteg ínyt, majd hagyd is rajta a vattát 40-60 percig.

4. Szegfűszeg olaj

A szegfűszeg fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, emellett aktív összetevői között antibakteriális hatóanyag is található. Önmagában használni azonban nem ajánlott, mivel nagyon erős az íze, irritációt okozhat.
2-3 csepp szegfűszeg olajat keverj el egy evőkanál olívaolajban. Egy vattakorongot márts bele, helyezd az ínyedre és hagyd hatni 30 percig. A fájdalom ennyi idő alatt el fog múlni.

5. Borsmenta olaj

Gyullasdáscsökkentő és fertőzésgátló hatása miatt javasolt használni íny tályog kezelésére. A borsmenta olaj ezenkívül a fájdalmat is hatékonyan enyhíti.
Csepegtess belőle egy keveset egy vattakorongra és enyhén masszírozd vele az ínyed 3-4 percig.

6. Almaecet

Az íny tályog miatti fájdalmat és duzzanatot is csökkentheted vele.
Öblögetésre használd, legalább 15 percen át öblögess vele, majd köpd ki és öblítsd ki a szádat meleg vízzel.

7. Kurkuma

Erős gyulladásgátló hatása miatt kiváló kezelési módszer íny tályogra.
Vízzel elkeverve készíts belőle pasztát. Kend be vele a tályogot és annak környékét, majd 10-15 perc után öblítsd ki a szádat vízzel. Naponta kétszer végezd el ezt a kezelést!

8. Fogorvos!

Semmilyen házi praktika nem pótolhat egy szakszerű fogászati kezelést! Nem érdemes halogatni a fogorvos felkeresését, mert a fertőzés könnyen súlyosbodhat, és komoly egészségügyi komplikációkkal is szembesülhetsz.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here