Ma már nem csak filterből készítünk teát, hanem sokféle fűszer- és gyógynövényből is. Ezeknek sokan szinte varázserőt tulajdonítanak, pedig nem mindegyik egyformán hasznos az emberi szervezet számára. Vannak, melyek sokat lendíthetnek egészségi állapotunk, segíthetnek lefogyni és energiát is adnak, ám léteznek olyan teák is, melyeket jobb, ha ezentúl nem fogyasztunk.

BÁTRAN IHATOD

Fekete tea

Finom és talán még fontosabb, hogy egészségünkre nézve is igen pozitív hatásokkal rendelkezik. Képes elősegíteni a fogyást, harcolni olyan betegségek ellen, mint a rák vagy a cukorbetegség. Egyetlen hátulütője, hogy a fekete teában van némi fluorid, de ez többnyire akkor sem okoz problémát, ha egy nap tucatnyi bögrével megiszunk belőle.

Zöld tea

A zöld teának milliónyi rajongója van, ami teljesen érthető, hiszen a szakemberek a világ legegészségesebb italának tartják. Javítja az agyi funkciókat, támogatja a túlsúly leadását, csökkenti a szívbetegségek és a rák esélyét. Egy több éves kutatás szerint, melyben idős japánokat vizsgáltak, a zöld tea az élettartamos is képes meghosszabbítani. A legjobb, ha porított változatban vásároljuk.

Gyömbér tea

A gyömbér a hagyományos orvoslásban régóta alkalmazzák émelygés és más emésztési zavarok ellen. Különösen ajánlott várandósság alatt a reggeli hányinger csillapítására, de kitűnően enyhíti a menstruációs görcsöket is. Fogyasztásával csökkentheti az edzés utáni izomfájdalom, valamint a gyulladások is.

Fehér tea

Kellemes íze, természetes édessége miatt sokan inkább a fehér teát választják a kesernyés zöld tea helyett. A benne lévő katekinek magas koncentrációjának köszönhetően rákellenes tulajdonságai vannak, hatékony cukorbetegség és bakteriális fertőzések ellen, természetes módon lassítja az öregedés folyamatát. Naponta néhány bögrével igyunk meg belőle!

NE IDD ŐKET!

Méregtelenítő teák

A méregtelenítésre már külön iparág épült, melynek termékei a méregtelenítő teák. Amellett, hogy jótékony hatást nem gyakorolnak a szervezetre, összetevőik még kárt is okozhatnak. Sok méregtelenítő teában található meg a szenna, ami irritálja a bélfalat, hashajtó hatása van. Egy-egy székrekedésnél ez még jól jön, de rendszeresen fogyasztva tönkreteheti az emésztőrendszert. Ezek a teák ugyan csökkentik a puffadást, de közben dehidratálnak is és kimosnak a szervezetből egy sor hasznos anyagot, elektroliteket és tápanyagokat, melyek nélkül elképzelhetetlen az egészséges élet.

Nadálytő tea

Azoknál, akik sérülést szenvednek, egy csésze nadálytő tea jó ötletnek tűnhet. Elvégre elősegíti a sebgyógyulást és hatására még a törött csontok is gyorsabban egybeforrnak. Azonban nem minden összetevője hasznos. Tartalmaz olyan alkaloidokat, melyek megemésztve komoly májkárosodást okozhatnak. A veszély mértéke nagyban múlik azon, hogy mikor gyűjtötték a növényt és mely részét főzték meg teának. Emiatt több országban be is tiltották a nadálytő forgalmazását.

Olcsó teák

Bármilyen fajta teáról legyen is szó, a minőség igenis számít. Egy vizsgálatban 30 különböző teafélét teszteltek és azt tapasztalták, hogy azok 70%-a tartalmazott veszélyes tealeveleket, 20%-ukban pedig veszélyes szintet ért el az alumínium mennyisége. Egy másik vizsgálatban 46 féle tea közül 36-ban találtak a megengedettnél magasabb szinten májkárosító összetevőt és fluoridot. A szakemberek szerint jobb kerülni a Kínából, Sri Lankáról és Indiából származó teákat, melyek szennyezett talajon fejlődnek. Kerüljük a citromos ízesítésű teákat is, mert a hozzáadott citrom a filterben kioldhatja a tealevelekben lévő nehézfémeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét