A várandósság időszaka meghatározó a gyermek később fejlődése és növekedése szempontjából. A várandós nő étrendje nagyban befolyásolja a gyermek egészségét, nemcsak magzati vagy babakorban, de a későbbiekben is. Nemcsak az alkoholtól vagy a dohányzástól kell ilyenkor tartózkodni, de sok olyan étel is van, ami egészségtelen a gyermek szempontjából. A rizs sokak kedvence, de csak kevesen tudják, hogy terhesség alatt mennyit árthat a gyermeknek, főként azon nők esetében, akiknél várandósság alatt fennáll a 2-es típusú cukorbetegség. Egy kutatás szerint náluk a fehér rizs fogyasztása terhesség alatt nagyban megnöveli az esélyét annak, hogy gyermekük elhízással, túlsúllyal fog küzdeni.

A vizsgálat megállapította, hogy azok az anyák, akik a legkisebb mennyiségben fogyasztottak fehér rizst (kevesebbet napi 37 grammnál), kisebb kockázatnak voltak kitéve, mint azok a terhes nők, akik naponta több mint 156 gramm finomított gabonafélét ettek, beleértve a fehér rizst is. A gyermekek elhízása náluk még akkor is nagyobb valószínűséggel fennáll, ha fizikailag aktívak és egészséges étrendet követnek.

Ezenkívül is számos tényező van, ami a gyermek elhízását idézheti elő már a várandósság alatt. Az egyik legfőbb veszélyfaktor a stressz, de a halak fogyasztása sem ajánlott, nemcsak a bennük felhalmozódott nehézfémek miatt, de azért is, mert szintén elhízáshoz vezethetnek a gyermeknél.

A szülők elhízásával és várandósság alatti kólafogyasztással is foglalkoztak a kutatók. Megállapították, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása egyértelműen növeli a gyermek később elhízásának esélyét. Ezenkívül, a túlsúlyos anyák gyermekei 3 éves korukban egy teszt során 70%-kal nagyobb eséllyel buktak el a motoros képességeket – apró izommozgások, ujjak, kezek ügyes használata – vizsgáló feladatok teljesítésében, mint az egészséges testsúllyal rendelkező anyák gyermekei.

Számos kutatás támasztja alá, hogy a gyermekkorban kialakuló krónikus betegségek igen jelentős részének gyökerei a várandósság idejére vezetnek vissza. Éppen ezért legyünk körültekintőek és felelősségteljesek nemcsak a terhesség idején, de már a teherbeesést megelőzően is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét