Gondolkodj, mielőtt tetováltatsz! Ne csak azért, mert nem biztos, hogy a felvarratott mintát 10 év múlva is büszkén vállalod majd, de azért is, mert a tetoválásnak a testedre is hatásai lehetnek. A legújabb kutatások szerint befolyásolhatja az izzadás módját is.

A sportolók körében sem ritka a tetoválás, sőt, inkább általánosnak mondható. Ezidáig pedig senki nem is foglalkozott azzal, hogy a bőr dermális rétegébe juttatott tinta hatással lehet az izzadásra is. Pedig az összefüggés logikus, hiszen itt találhatók az izzadságmirigyek is.

A kutatók 10 egészséges férfit vizsgáltak meg, akiknek a felsőtestük egyik felén volt tetoválásuk, a felsőtest másik fele azonban csupasz volt. Miután kémiai anyagokkal előidézték az izzadást, a kutatók összegyűjtötték az izzadtságot a test mindkét feléről. Azt tapasztalták, hogy a tetovált testfelületen feleannyi mennyiségben keletkezett izzadtság, mint a csupasz bőrfelületen. A tetovált bőrfelületről származó izzadtság pedig kétszer annyi nátriumot tartalmazott, azaz sósabb is volt.

Ez vajon azt jelenti, hogy a tetoválás kárt okoz az izzadságmirigyekben? Megvan az esélye! Ugyanakkor a kutatók szerint valószínűtlen, hogy a tetoválás olyan sok mirigyet tenne tönkre – hacsak nem fedi be a teljes testet –, hogy az jelentős hatással legyen az izzadási folyamatra. Ha éppen azt tervezed, felvarratsz magadra valamit, tedd bátran, de számolj azzal, hogy ezután esetleg másként fogsz izzadni az adott bőrfelületen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here