A zöldségeket és gyümölcsöket a világ legegészségesebb élelmiszerei között tartjuk számon. Mégis, időnként hallani rémhíreket velük kapcsolatban, melyeknek lehet némi alapjuk, de nem teljesen igazak. Ezeknek a pletykáknak az alapját az egészségünkre nézve veszélyes alacsony szénhidráttartalmú diéták adták, melyek elhitették az emberekkel, hogy tonnaszám enni a vajat egészségesebb, mint a természetes cukortartalommal rendelkező gyümölcsöket fogyasztani vagy ahogy a burgonya elhízást okoz. Lássuk, milyen mítoszok élnek a köztudatban a zöldségekről és gyümölcsökről!

1. A friss a legjobb

Nem létezik olyan, hogy egy bizonyos típusú – fagyasztott, konzerv, friss, szárított, facsart – zöldség vagy gyümölcs jobb lenne a másiknál. Minden változatban tele vannak tápanyagokkal. Akárhogyan is, a lényeg, hogy fogyasszuk őket!

2. A leveket kerüljük

A 100%-os levek fogyasztása tápláló szokás és fontos része az egészséges étrendnek. Szakértők szerint 1-6 éves kor között 1-2 dl, 7-18 éves kor között 2-3 dl, felnőtteknek 1-2 dl 100%-os zöldség- és gyümölcslé fogyasztása javasolt naponta.

3. A növényvédőszerek gyerekeknél viselkedési zavarokat okozhatnak

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás pozitívumai felülírnak mindenféle kockázatot a növényvédőszerek hatásaival kapcsolatban. A tápanyagok megfelelő aránya különösen fontos a fejlődésben lévő gyerekeknél. Az egészséges fejlődés csak akkor jöhet létre, ha a tápanyagokat kellő mennyiségben pótoljuk, így tehát a zöldségek és gyümölcsök életfontosságúak.

4. A bio egészségesebb

Nem bizonyított, hogy a bio zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot tartalmaznának, mint a hagyományosan termesztett növények.

5. A burgonya és más keményítő tartalmú zöldségek hizlalnak

Ha a burgonyát megkenjük vajjal, kisütjük olajban, megtűzdeljük szalonnával és zsíros sajttal, akkor igen, hízlalni fog. Valójában azonban egy sima, közepes méretű krumpli inkább segíti is a fogyást. A burgonya nagyon jó forrása a C- és B6-vitaminnak, a rostoknak és a mangánnak, valamint az egyik legjobb kálium forrás. A burgonyában 110 kalória van, ezért a súly megtartásához is ideális.

6. Minél színesebb, annál egészségesebb

Általánosságban ez egy jó és követhető irány. De… a fehér színű zöldségeknek is van egy halom jó tulajdonságuk. A karfiol tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal és folsavval. A gomba sok D-vitamint ad, a káposzta természetes A-, B-, C- és K-vitamin raktár, emellett kálcium, vas és rost is rengeteg van benne. Vegyesen együk a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy minden tápanyaghoz hozzájuthassunk!

7. A vegetáriánus étrend nem teljes értékű étrend

Kutatások egész sora foglalkozott már a témával. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy akik vegetáriánus étrendet követnek, tökéletesen egészségesek lehetnek és általában hosszabb az élettartamuk is. Bármilyen diétát is választunk, a hangsúly nem azon van, hogy mit eszünk, hanem hogy minden tápanyagot biztosítsunk szervezetünknek.

8. A gyümölcsben lévő cukrok ártalmasak

Igen, a gyümölcs tartalmaz cukrot, ám ez a cukor nem hasonlít a hozzáadott cukorhoz. A feldolgozott, hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel ellentétben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatók, ezek pedig életfontosságúak számunkra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét