Sokszor hallunk, olvasunk olyan állításokat, melyek egyszerűen nem igazak. Ha bedőlünk nekik, csak a magunk dolgát nehezítjük meg és még távolabb kerülünk a kitűzött célunktól. Most olyan tévhiteket oszlatunk el, melyekkel nagyon gyakran találkozunk és melyeknek semmilyen valóságalapjuk nincs. Jól figyelj!

A zsír kövérré tesz

Generációk rossz beidegződése, hogy az elhízást automatikusan a zsírral kapcsolják össze. Sok éven át a zsírt egyfajta méregként kezelték, ami elzárja az artériákat és szívrohamot okoz. A zsír valójában nemcsak jó, de kifejezetten szükséges is. A telített zsír például javítja a máj működését. A kókuszban lévő telített zsírok megerősítik a fehérvérsejtek azon képességét, hogy azonosítsák az elkerülendő baktériumokat és vírusokat. Hidrogénezett zsírt ne használjunk, mert a hidrogénezési folyamat elősegítheti a transzzsírok képződését, amik valóban ártanak a szívnek és az ereknek.
A zsír tehát nem tesz kövérré. Segít hasznosítani vitaminokat és energiát szolgáltat. A lényeg, hogy jót válasszunk belőle.

A magas fehérje tartalmú étrend veszélyes lehet

Ez a tévhit 1983-ból ered, amikor egy tanulmányban kimutatták, hogy a sok fehérje növeli a glomeruláris filtrációs rátát, ami azt mutatja, hogy a vesék percenként mennyi vért szűrnek át. Ebből a megállapításból vonták le azt a következtetést, hogy a sok fehérje árt a veséknek. A legújabb kutatások szerint azonban igaz ugyan, hogy növeli a GFR-t a fehérje, ugyanakkor ez nem jelent a vesék számára különösebb megterhelést. Természetesen, ha vesebetegség áll fenn, akkor mérsékelni kell a fehérjék bevitelét. De egészséges embernél a sok fehérje megemésztése nem okozhat semmilyen problémát.
A fehérje nagyon fontos ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Ezenfelül az enzimek, hormonok számára is nélkülözhetetlen, ahogyan a vérnek, a csontoknak, az izmoknak, a kötőszöveteknek és a bőrnek is szüksége van rá.

Az alacsony zsírtartalmú ételek jobbak a fogyáshoz

Ha a zsírt kihagyjuk az ételekből, azok íze és állaga is megváltozik. A gyártók cukrot és más horrorisztikus összetevőket alkalmaznak, hogy helyettesítsék a zsírt az élelmiszerekben, az így kapott termék pedig még rosszabb lesz, mint az eredeti. A zsír nem minden esetben rossz, csak ha feldolgozott formában esszük. Ne keresd a boltok polcain a zsírszegény vagy zsírmentes termékeket!

Minden héten ugyanannyit tudsz fogyni

A zsír anyagcsere szervezetünk egyik fiziológiai folyamata, mely nagyon összetett és komplikált. Ha egy ideje már cipeled a túlsúlyodat, időbe fog telni az is, hogy leadd. Gyakran a jelentősebb (heti 1-2 kg) fogyást csendesebb periódusok követik, amikor a mérleg szinte semennyit nem mozdul lefelé. Ilyenkor a test újra beállítja az anyagcsere sebességét, hogy kezelni tudja a fogyást. Ezért van az, hogy néhány héten át hatékonynak érezzük a fogyókúrát, máskor pedig teljesen kiábrándulunk, mert stagnál a súlyunk. Hosszútávon gondolkodjunk és ne mérjük magunkat heti 1-2-nél többször.

Egész ételcsoportok kiiktatása az étrendből

Ha kihagyjuk a glutént tartalmazó vagy a tejtermékeket – ahogyan az utóbbi időben ez nagyon divatos – több kárt okozunk magunknak, mint hasznot. Ha csak nem áll fenn allergia vagy intolerancia ezen vagy más élelmiszerekkel kapcsolatban, soha ne kövessünk olyan étrendet, amit komplett ételcsoportokat tiltólistára tesz. Mindenre szükségünk van! A gabonára ugyanúgy, mint a tejtermékekben található tápanyagokra. A kiegyensúlyozott étrend akkor teljes, ha semmilyen ételcsoport nem hiányzik belőle.

Több zsírt tudsz elégetni, ha nem eszel edzés előtt

Az edzés alapján a glikogén (szénhidrát) készleteket égeti el és ha ezeket elégettük, a zsírraktárakból kezdjük el kinyerni az energiát. Igaz, hogy ha üres gyomorral edzünk, rögtön beindul a zsírégetés, ám mivel energia híján leszünk, nem fogjuk tudni kellő hatékonysággal végezni az edzést és utána egyből megeszünk mindent, amit csak találunk. Az energia kalóriákból származik. Hogy erőt tudjunk kifejteni – márpedig az edzéshez az kell –, üzemanyagra, azaz ételre van szükségünk. Ne vond meg ezt a testedtől!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét