A fikusznak több mint 600 fajtája van, de ezek közül csak kevés nevelhető otthon. A trópusi területeken honos növény az egyik legnépszerűbb a szobanövények között jó ideje. Néhány év alatt gyönyörű lombozatot növesztenek, a természetet hozzák be az otthonokba.

Minden népszerűsége ellenére a fikusz eléggé válogatós fajta, kifejezetten kényes növény. Ezért, ha úgy döntünk, hogy beszerzünk egyet, nem árt felkészülni előre, hogy ki tudjuk elégíteni az igényeit.

Szükségletek

A nem direkt, szűrt napfényt kedveli legjobban. Ha közvetlen napfénynek teszed ki, a fikusz hamar ledobja a leveleit. Az alacsony hőmérsékletet nem kedveli, ezért nyár elmúltával mindenképpen hozd be, ha a meleg évszakban kint tartottad az udvaron vagy az erkélyen. 16 foknál hidegebben nem él meg, a kedvence a 21 fok feletti hőmérséklet.

Így gondozd!

Beltérben a fikusznak viszonylag magas páratartalomra van szüksége. Ezt rendszeres permetezéssel vagy kavicsos talajjal biztosíthatjuk neki. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy míg a párát nagyon is kedveli, a nedves gyökérzet egyáltalán nincs ínyére. Mielőtt öntözünk, mindig ellenőrizzük a talaj felső rétegét, nehogy túl vizes legyen. Ha kissé száraznak érezzük, csak akkor locsoljuk.
A fikusz gyorsan nő, de ehhez tápanyagokra is bőségesen szüksége van. Tavasszal és nyáron havonta egyszer tápoldatozzuk, ősszel és télen pedig kéthavonta.

A leggyakoribb problémák

Szinte minden fikusz tulajdonos került már abba a helyzetbe, hogy a növénye egyszerűen ledobta a leveleit. Ez az egyik leggyakoribb probléma ennél a fajtánál. A fikusz így reagál az őt ért stresszre, melynek forrásai a következők lehetnek:
– kiszáradás vagy túlöntözés
– alacsony páratartalom
– túl kevés fény
– áthelyezés vagy átültetés
– a hőmérséklet megváltozása
– kártevők.
Ha a fikusz elkezdi hullatni a leveleit, vizsgáljuk meg, hogy a fentebb említett tényezők közül valamelyik közrejátszhat-e benne.
A fikusz alapvetően nem fogékony a kártevőkre, de ha stressz éri, azaz, ha elveszti a leveleit, az apró rovarok is könnyebben megtámadják. Ha ilyet tapasztalunk, használjunk neem olajat a növény ápolásához.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét