A világon a nők 65%-a festi a haját.Többségük bolti hajfestéket használ, ezekben azonban több mint 5000 olyan anyag fordulhat elő, ami nemcsak a hajra, de az egészségre nézve is káros, hogy mást ne mondjunk, rákkeltő is lehet. Szerencsére azonban a hajfestés is olyan szépészeti művelet, aminek léteznek természetes megoldásai, melyek segítenek, hogy a hajad is szép legyen, mégse kelljen kitenned magad a vegyi anyagok veszélyeinek.

Barna/sötét hajra

A sötét barna hajfesték helyettesítésére használhatod a dióhéjat. Törd fel a diót és a héjakat zúzd össze minél apróbbra. Forrald őket vízben 30 percig, majd hagyd kihűlni. Szűrd le, majd a vizet egy vattakorong segítségével vidd fel a hajad teljes hosszára és masszírozd be a hajadba. Hagyd hatni 60 percig, majd meleg vízzel öblítsd le. Ha sötétebb árnyalatot szeretnél elérni, melegítsd fel újra a vizet a héjakkal együtt és hagyd forrni addig, míg az eredeti mennyisége a negyedére nem csökken. Miután kihűlt, ugyanígy vidd fel a hajadra és öblítsd le.
Barna vagy sötétebb hajra használhatsz gyógynövényeket is, mint a zsálya, a csalán és a rozmaring. Tedd a növényeket vízbe és forrald őket fél órán át. Ha a víz kihűlt, szűrd le és vidd fel a hajadra. 1 óra után öblítsd le.
A csokoládés árnyalatokoz a kávé is nagyszerű természetes hajfestékként szolgál. Főzz erős kávét és hagyd kihűlni. 2 bögre kávé és 2 evőkanál lefőtt kávézacc keverékét vidd fel a hajadra, így egyszerre fog érvényesülni a színező és a hidratáló hatás. Hagyd a hajadon 1 órán át.

Szőke hajra

A legismertebb szőkítő a citromlé, melyet jó pár órán át hagyj száradni a hajadon. Ha még erősebb szőkítő hatást szeretnél elérni, a citromléhez adj kamilla teát és a napon szárítsd meg a hajad. Ha többször is megismétled ezt a műveletet, még világosabb árnyalatot érhetsz el.
Szőke hajra a napraforgó szirmai, a sáfrány és a körömvirág is ideálisak. Ha a szőke őszülő hajat szeretnéd festeni, használj rebarbara gyökeret.

Vörös hajra

A csipkebogyóval, hibiszkusszal, málnával színezheted a vörös hajat. Minél mélyebb árnyalatot szeretnél kapni, annál több növényt használj és annál sűrűbb főzetet készíts. 30 percig forrald őket vízben, majd a kihűlt levet leszűrés után vidd fel a hajadra. Hogy élénkebb színt kapj, a napon szárítsd meg a hajad.
Vörös hajra használhatod a roiboos teát, a cékla- és a sárgarépa levet is. A cékla- és a sárgarépalé külön-külön is működnek, de még jobb, ha együtt használod őket hajfestéshez. Ha több vöröset szeretnél, tégy a keverékbe több céklát, ha inkább narancsosabb árnyalatokra vágy, a sárgarépalé mennyiségét növeld.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét