Várandósság alatt a méh eredeti méretének közel 500-szorosára tágul, majd a 9 hónap után visszatér korábbi állapotába. A terhesség az agyat sem kíméli, sok nő számol be arról, hogy ezekben a hónapokban memóriaproblémákat és zavartságot tapasztal magán. Minden kellemetlen velejárójával együtt azonban a legtöbben mégis örömmel vállalják a második vagy akár a többedik terhességet is.
Azonban minden terhesség más, a második különbözni fog attól, amit az elsőnél átéltél. Elmondjuk, mire számíthatsz.

1. A második terhesség jobban kifáraszthat.

Emlékszel, hogy az első várandósságod alatt mennyi energiád volt? Életed egyik legkülönlegesebb időszakát élted, rengeteg törődést kaptál a párodtól, a családodtól, a barátaidtól. A második terhességnél azonban már rajtad a felelősség, hogy gondoskodj az első gyermekedről, ez pedig azt jelenti, hogy közel sem fog annyi időd jutni magadra, mint az első terhességed idején.

Ráadásul eláraszt a progeszteron, ami felkészíti a testedet a szülésre. Ennek a hormonnak azonban van egy mellékhatása, fáradtságot okoz, így másodjára még kimerültebb lehetsz.

2. Teljesen más lehet a szülés.

Maga a szülés is más lehet a két terhességnél. Sok nő esetében a második alkalommal már gördülékenyebben megy a dolog, és egyre könnyebb lesz minden utána következőnél. Az első szülésnél szerzett tapasztalataid segíthetnek, hogy jobban felkészülj arra, ami várhat rád.

Ha első alkalommal császármetszéssel szültél, nagyon kicsi az esélye, hogy másodjára természetes úton hozd világra a babát.

3. Jóval korábban elkezded érezni a baba mozgását.

A baba mozgását az első terhességnél általában a 16-25. hét között kezded el érezni. A második terhességnél azonban ez előbbre tolódik, már a 13. héttől kezdve várhatod. Talán azért, mert már tudod, mit is kell figyelned.

4. A pocak hamarabb lesz látható és gyorsabban nő.

Sok nőnél az első terhesség során csak a második trimeszterben kezd el látszani a babapocak, és az első 3 hónapban gyakorlatilag semmi sem fedezhető fel. A második és az azt követő terhességeknél azonban a pocak már jóval hamarabb előbukkan.

A szakemberek szerint ez azért van, mert a hasizmok egyszer már kinyúltak és nem tértek vissza teljesen az eredeti állapotukba. A második terhességet tehát nem fogod tudni olyan sokáig titkolni, mint az elsőt. De ez azt is jelenti, hogy több lesz a stria a bőrödön.

5. A reggeli rosszullét elmaradhat vagy sokkal súlyosabb lehet.

A második terhesség ebből a szempontból is eltérhet az elsőtől.

Egyes nőknél a második alkalommal egyáltalán nem jelentkezik a reggeli rosszullét, másoknál viszont sokkal rosszabb lesz, mint az első várandósság alatt.

6. A mell kevésbé vagy semennyire sem lesz érzékeny.

Az első terhesség alatt a mell érzékenysége általában olyan mértékű, hogy még a melltartó viselése is kínszenvedésnek számít. Sokaknál viszont a második terhességnél ez az érzékenység jelentéktelenné válik vagy akár egyáltalán nem jelentkezik. Viszont a mell mérete sem változik akkorát, mint az első várandósság alatt.

7. Kevesebb ételtől leszel rosszul.

A második terhességnél a sóvárgás és a bizonyos ételektől való undorodás egyformán csökken. Ha megkívánsz valamit vagy rosszul leszel valamitől, az valószínűleg nem az az étel lesz, ami az első terhesség alatt kiváltotta ezt belőled.

8. A baba lejjebb lehet a pocakodban.

Az első terhesség alatt a medence izomzata és a hasizmok meggyengülnek. Lehet, hogy másodjára már lejjebb lesz a baba a pocakodban, hiszen az izmok nem tartanak annyira.

Ez viszont nyomást helyez a medencére, ami fájdalmat okozhat. A medencebillentések és a Kegel-gyakorlatok segíthetnek.

9. A szülés utáni összehúzódások intenzívebbek és fájdalmasabbak lehetnek.

Miután megszülted a babát, a méhnek nagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy visszahúzódjon az eredeti állapotába. Ilyenkor összehúzódik, és ez fájdalmas tud lenni. Az első terhesség után ezeket még csak enyhén fogod érezni.

De a második szülést követően komolyabb lehet a helyzet, főleg szoptatás alatt. Akár fájdalomcsillapításra is szükség lehet ahhoz, hogy megfelelően tudj szoptatni.

10. Erősebb lehet a hátfájás.

A várandósság alatt termelődő hormonok közül az egyik a relaxin. A feladata az, hogy az izmok és ízületek ellazításával felkészítse a testet a szülésre. Ilyenkor fájdalom léphet fel, főleg a hátban.

A második terhesség alatt ez a fájdalom tovább súlyosbodik. Ennek oka újból csak a relaxin, ami ellazítja a már eleve laza ízületeket és izmokat, ami pedig már túl nagy kellemetlenséget okoz a testnek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here